Debatna kafana

:
:

Foto: Pixabay

Pod taborskimi kostanji se odpira debatna kafana. Ob rekreativne športnike, otroško igrišče, iskalce senčnega zavetja in bralce pod kostanji se naseljuje debato ob kavi – skuhana bo močna in obilna.

Tema je vzdrževanje oziroma skrb v povezavi z umetnostjo in kulturo. V dobi, ko štejejo samo inovacije, izboljšave in napredek, bodo razmišljali o potencialu tega, kar je že dobro, kar že obstaja, a je zanemarjeno, nevzdrževano, prezrto … Kako zlahka zavržemo delujoče sisteme in ureditve v želji po boljšem ter novem? Ali ni lažje graditi na obstoječem ali je treba stvari vedno izumljati na novo?

Skratka – ekonomija in umetnost (in celoten svet), oboje je fokusirano na inovacije in na motnje, ki zmotijo ustaljen red in spodbudijo novega … ampak današnji svet se tako hitro obrača, da je izziv drugje, ne, kako inovirati in ustvarjati motnje, ampak kako svet sploh držati v tirih, kako stvari vzdrževati, tako da ne propadejo. Kako ustvarjati sisteme, ki so vzdržni (na mikro- in na makroravni, torej od oskrbe do sistema in idej). Bi nas znanje, kako vzdrževati in negovati, lahko ubranilo pred nenehnimi krizami, prelomi in zlomi – bi nas lahko strategije, ki se bolj kot na izumljanje novega osredotočajo na negovanje obstoječega, opolnomočile, da postanemo imuni za doktrine šoka, ali leži v tem nevarnost strahu pred spremembami in večnim statusom quo ali počasnim propadanjem?

Moderatorka: Alenka Pirman
Govorci prvega dne: Mateja Ratej, Đelo Hadžiselimović
Govorci drugega dne: Natalija Majsova, Muanis Sinanović
Koncept in produkcija: Alma R. Selimović