Darko Dragičević: Neuspeh kot praksa

:
:
umetniški laboratorij

Foto: Milica Nikolić

Darko Dragičević je srbski večmedijski umetnik, ki živi in dela v Berlinu. Deluje na področju vizualnih umetnosti, filma in sodobnih scenskih umetnosti. Njegova filmska in video dela so bila nagrajena na več uglednih mednarodnih festivalih. V svojem ustvarjalnem delu se s premeščanjem in kombiniranjem umetniških metod najraje zateka k družbeno stigmatiziranim vsebinam. Zanimajo ga potenciali neobičajnih teles in navzočnosti, čudaštvo, neobičajne perspektive in odkloni. V tem duhu je nastal tudi projekt Neuspeh kot praksa, ki ga je avtor zasnoval že leta 2016 v sodelovanju s skupino Mestna gverila iz Beograda in pod pokroviteljstvom Goethejevega inštituta v Beogradu z namenom razpreti neuspeh (tudi) kot pozitivno valuto umetniških procesih. Napake, spodrsljaji in neuspehi niso le del umetniških praks, temveč tudi sestavni del podjetništva, znanosti in ne nazadnje življenja. V sodobnem svetu imajo negativen predznak. Neuspeh je nasprotje uspeha, in kadar je njegov koreograf kapitalizem, ga je treba izločiti. V nekaterih primerih ga je mogoče uporabiti kot strategijo.

V umetnosti je neuspeh s svojimi številnimi različicami (napaka, spodrsljaj, eksperiment, odprtost, tveganje ipd.) prisoten na različne načine. Je sestavni del umetniške prakse, ki se poraja v razkoraku med namero in realizacijo. Neizogiben del umetniške prakse je tudi zato, ker umetnost naslavlja in se poigrava z ne(po)znanim. V želji iskanja in razpiranja drugačnih načinov videnja, vedenja, bivanja in umeščenosti v svet, so spodrsljaji ali neuspehi edini možni pogoj spremembe. Po drugi strani je neuspeh lahko tudi umetniška strategija: zavestna odločitev in usmeritev umetnika_ce za soočanje z neznanim. Za konec je tako mogoče obuditi tudi misel Samuela Becketta, ki pravi: »Da bi postali umetnik, vam mora spodleteti, bolj kot si kdorkoli drug dovoli.«

Po uspešni izvedbi projekta v Beogradu in Berlinu bo Darko Dragičević v sodelovanju s predstavnico Mestne gverile iz Beograda in lokalnimi ustvarjalkami v okviru umetniškega laboratorija razvijal umetniške prakse neuspeha. Predstavljene bodo v obliki prostorskih intervencij, da bi ustvarile drugačne, vzporedne oblike skupnosti s sredstvi, ki se upirajo splošni valorizaciji uspeha.

Koncept in umetniško vodstvo: Darko Dragičević
Umetniško soustvarjanje in izvedba (Mestna Gverila Beograd): Dragana Krtinić
Umetniško soustvarjanje in izvedba (umetniki iz Slovenije): Nina Meško, Radharani Pernačič, Ajda Tomazin, Katja Legin, Mateja Bučar, Maja Kalafatič
Neupeh kot praksa je projekt Goethejevega inštituta v Beogradu v sodelovanju z Mestno Gverilo in platforme Next Generation.
Umetniško vodstvo: Darko Dragičević
Vodja projekta: Frank Baumann, Goethejev inšiitut v Beogradu
Vodja projekta: Zorica Milisavljević, Goethejev inštitut v Beogradu
Koprodukcija: Tanzfabrik Berlin
Organizacija: Kino Šiška in NDA Slovenija