Dance Communication Lab

Plesna improvizacija

Dance Communication Lab (Plesni Laboratorij komunikacije) je del programa mednarodne mreže Dance Explorations Beyond Front@ (Plesno ustvarjanje na oni strani Fronte), v kateri sodelujejo organizacije in umetniki iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Velike Britanije in Slovenije. DCL je namenjen spoznavanju umetnikov iz različnih držav in spodbujanju njihovega sodelovanja. V okviru dveletnega programa Bridging New Territories (Povezovanje novih območij) v vseh omenjenih državah potekajo DCL ustvarjalni procesi in dogodki.

Letošnji DCL na festivalu Front@ je enotedenski ustvarjalni proces, ki združuje fotografe, video umetnike, glasbenike, plesalce in koreografe. Ob sklepu festivala bodo predstavili svoje ustvarjanje v Murski Soboti.

DCL je del aktvinosti mreže Beyond Front@, ki ga podpira Evropska komisija.

Glasbenik: Sergej Randjelović (SI)
Video: Matej Kolmanko (SI)

Nastopajo: Celia Hickey (AT), Janina Rajakangas (GB), Kaja Janjić (SI), Marton Csuzi (HU), Zvonimir Kvesić (HR), Alja Ferjan (SI), Maja Kalafatić (SI), Beno Novak (SI), Jan Rozman (SI)

***
Beyond Front@: Povezovanje novih območij

Petim partnerjem iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske, ki so od leta 2008 do 2010 organizirali mednarodni projekt Dance Explorations Beyond Front@, se je letos pridružilo še šesti soorganizator iz Velike Britanije ter šest pridruženih „povezovalnih“ partnerjev iz Avstrije, Grčije, Srbije, Slovaške, Portugalske in Italije, ki sedaj sodelujejo v dveletnem projektu Beyond Front@: Povezovanje novih območij.

Prejšnji projekt je organizatorje pripeljal do želje po nadaljnjem sodelovanju, po novih aktivnostih, ki bi pritegnile tudi nove partnerje in tako prinesle nove izkušnje. Skupna prizadevanja partnerjev so bila uspešna – uspeha preteklega projekta pa niso želeli le ponoviti, ampak ga tudi nadgraditi in kot projektni model trdno zasidrati v širšem evropskem prostoru.

Poglavitna cilja projekta sta podpora ustvarjalnemu procesu ter mobilnost umetnikov in njihovih del. Tega pa se seveda ne da doseči le z aktivnostmi. „To Whom It May Concern“ („kogar to zadeva“ − pozdravna fraza v pismu neznanemu prejemniku o. p.) je najpomembnejše vprašanje projekta, postavljala pa si ga je tudi koprodukcijska predstava, ki je nastala v okviru Creation Beyond Front@ 3. Za slovenska koreografa je bilo najpomembnejše vprašanje: za koga pravzaprav ustvarjata. Zakaj je to sploh pomembno? Kakšni so rezultati? Ne le kot slava, prepoznavnost ali finančna uspešnost, ampak predvsem kot stopnja komunikacije z gledalci, upoštevajoč željo, da bi dosegli najširši krog občinstva.

Partnerji projekta želijo prepreke, ki v teh geografskih območjih plesno umetnost zadržujejo na obrobju, preseči z zagotavljanjem pogojev za koprodukcije in mreženje, z mobilnostjo plesalcev, plesnih predstav in občinstev ter tudi z ustvarjanjem priložnosti za srečevanja, kjer bodo ustvarjalci lahko razvili skupni jezik o svojih izkušnjah v/o sodobnem plesu, ki bo razumljiv ne glede na materni jezik in pripadnost neki kulturi.

Beyond Front@: Bridging New Territories partnerji: Flota, zavod, Murska Sobota (SI), Verein für neue tanzformen - Dance Identity (AT), Offenes Haus Oberwart (AT), Hrvatski institut za pokret i ples (HR), Pro Progressione (HU) in Greenwich Dance (GB).

Povezani partnerji: OperaEstate Festival (IT) Bridge Partner D.ID, Machfeld Multimedia Artist Group (AT) Bridge Partner OHO, Belgrade Dance Festival (RS) Bridge Partner Flota, Isadora Duncan Dance Centre (GR) Bridge Partner GDA, Teatro Viriato, Viseu (PT) Bridge Partner to HIPP,
Asociacia Sucasneho Tanca (SK), Bridge Partner Pro-Progressione

Projekt Beyond Front@ podpira Evropska komisija