Dan nominirancev 49. TSD

:
:
Dan nominirancev na Tednu slovenske drame (TSD) je dogodek, namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo, ki bo podeljena na sklepni slovesnost 49. TSD v Prešernovem gledališču Kranj.

Foto: Arhiv TSD

Sestavljajo pa ga bralne uprizoritve nominiranih dramskih besedil in vodeni pogovori o njih. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj in študenti dramske igre UL AGRFT, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije za Grumovo nagrado, visokošolski profesorji, umetniški vodje, dramaturgi, režiserji ... Pomemben del zavzema aktivno sodelovanje publike, ki z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila. Letošnje pogovore z avtorji bo vodila teatrologinja Ana Perne (Slovenski gledališki inštitut).

Nikakor ne smemo pozabiti, da je zasnova festivalskega (popol)dneva, ki je v celoti namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, usmerjena v predstavitev avtorjev in odpira prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.

Dan nominirancev je tekom let postal prepoznavna platforma, ki pomaga širiti zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike, tudi s spodbujanjem izmenjave mnenj, saj lahko v odprtosti in povezovanju bogatimo drug drugega – in slovensko dramsko pisavo.

Idejna zasnova: Rok Andres

Režiserji bralnih uprizoritev: Mojca Madon, Maša Pelko in Luka Marcen

Voditeljica pogovorov: Ana Perne

 

Program bralnih uprizoritev na dnevih nominirancev

 • Ponedeljek, 1. 4.
  Vinko MöderndorferAn ban pet podgan
  Nejc GazvodaTih vdih
  Jure KarasRealisti, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo
 • Sreda, 3. 4.
  Žiga DivjakHlapec Jernej in njegova pravica
  Žiga Divjak, Gregor Zorc, Katarina Stegnar, Vito Weis, Iztok Drabik Jug, Alja Kapun6
 • Sreda, 10. 4., SLOGI, Ljubljana ob 17.00
  Bralna uprizoritev besedila nagrajenega mladega dramatika/dramatičarke

Povezani dogodki