Dan nominirancev 47. TSD (2. del)


47. Teden slovenske drame

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado. Strokovna žirija v prvem krogu izbiranja določi do pet dramskih besedil, ki jih širši javnosti predstavimo prav na Dnevu nominirancev, zmagovalca pa razglasi na sklepni slovesnosti, ki bo v soboto, 8. aprila ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj.

Med letošnjimi nominiranci za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo so Simona Hamer, Simona Semenič, Rok Vilčnik rokgre, Rok Sanda in Vinko Möderndorfer.  Simona Hamer se bo za Grumovo nagrado potegovala z dramskim besedilom Razglednice ali strah je od znotraj votel od zunaj pa ga nič ni,  Simona Semenič z besedilom to jabolko, zlato, Rok Vilčnik rokgre z dramo absurda Naše gledališče, Rok Sanda z besedilom Ikarus, zgodba o poletu in Vinko Möderndorfer z besedilom Fant, dekle in sivolasi gospod.

Koncept druženja z nominiranimi dramatičarkami in dramatiki je že vrsto let sestavljen iz bralne uprizoritve njihovega besedila in vodenega pogovora o njem. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj in študenti dramske igre AGRFT, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije za Grumovo nagrado, literarni teoretiki, umetniški vodje, dramaturgi, režiserji ... Pomembno vlogo ima aktivno sodelovanje občinstva, ki je povabljeno, da z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila. Letos bomo nominirana dela in njihove avtorje predstavili na dveh popoldanskih dogodkih v Slovenskem gledališkem inštitutu.

Nikakor ne smemo pozabiti, da je zasnova festivalskih dogodkov, ki sta v celoti namenjena najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, usmerjena v predstavitev avtorjev in odpira prostor za dialoško preizpraševanje o stanju izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenem uprizarjanju, interpretaciji in razvoju.

Želimo si, da bi Dan nominirancev postal prepoznavna platforma, ki bi pomagala širiti zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike, tudi s spodbujanjem izmenjave mnenj, saj v odprtosti in povezovanju bogatimo drug drugega – in slovensko dramsko pisavo.

Idejna zasnova Dneva nominirancev: Rok Andres
Moderatorka: Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta
Gostje pogovorov bodo:

  • Naše gledališče: Rok Vilčnik rokgre (avtor),  dr. Tomaž Toporišič in Eva Kraševec,
  • Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni: Simona Hamer (avtorica), Igor Samobor in Tereza Gregorič

Povezava: Program Dneva nominirancev (PDF)