Crvena: Izredno stanje

:
:
Prikrito predavanje

Nestabilnost in nesigurnost se kažeta kot trenutno univerzalni stanji sodobnega človeškega obstoja. Z Naomi Klein v mislih lahko trdimo, da se je izredno stanje razširilo iz post-katastrofičnega preurejanja političnih mitologij in razmerij moči v razumevanje, da je sedanje stanje stvari drugačne narave in se hrani v bolj splošnih spremembah skupnosti. Eden izmed načinov, ki bi lahko opisal stanje, je erozija družbenih ureditev, ki so temeljile na ureditvah nacionalnih držav. Čeprav je država še vedno dominantna ureditev, se država vedno bolj kaže kot nemočna pri vzdrževanju reda in tako so družbe in posamezniki vedno bolj v situaciji, kjer so družbeni odnosi vedno bolj prekarni in fluidni. V tem prikritem predavanju in z različnimi metodami, bomo raziskali možne in protiintuitivne poti, kako bi lahko na novo vzpostavljali družbene odnose in kako bi lahko te procese uporabili kot silo za spremembe in emancipacijo ter tako nadomesti konzervativizem in nasilje, ki sta se artikulirala kot parametra sedanjih dominantnih odgovorov na trenutne izzive.

Crvena je bosanski kolektiv, ki deluje na poroznih terenih aktivizma, teorije, feminizma, umetnosti, publiciranja in skupnega dela.

»To ni zgodba o revoluciji, politični stranki, šminki ali kaj jaz vem. CRVENA je edina prava barva in hkrati prva barva, ki jo je človek odkril. CRVENA je barva krvi in ognja, močnih čustev, ljubezni in barva alarma. CRVENA je prav tako barva moči in energije, ki jo občutimo vsakič, ko delamo skupaj. In tako so se pod imenom Društvo za kulturo in umetnost CRVENA zbrale umetnice, zgodovinarke kulture, feministke, kustosinje, fotografinje, inženirke, ekonomistke, pesnice, pevke, novinarke, glasbenice in DJ-ke, pisateljice, sociologinje, aktivistke in vseh takšnih vrst Bosanke in Hercegovke.«
(Danijela Dugandžić Živanović)

Povezava: Mednarodna konferenca Pripravljeni na spremembe: NOVE POLITIČNE MITOLOGIJE IN UMETNOST