Cassils v pogovoru z Dominicom Johnsonom

:
:
Pogovor

Foto: Ashley

Komaj se je polegel prah zaradi performansa Cassils z naslovom Podoba v nastajanju, že se bo Cassils pridružil_a Dominicu Johnsonu v pogovoru o imperativih in učinkih dela. V kontekstu novih in strateških reprezentacij spola in seksualnosti bosta obravnavala teme, kot so vztrajnost, težavnost, tveganje in ekstremnost. Cassils in Johnson se bosta pogovarjala tudi o drugih ključnih delih in širši zgodovini sodobne vizualne umetnosti in performansa.

***

Dominic Johnson je pridruženi profesor na School of English and Drama na londonski univerzi Queen Mary. Je avtor Glorious Catastrophe: Jack Smith, Performance and Visual Culture (2012), Theatre & the Visual (2012), njegovo najnovejše delo pa ima naslov The Art of Living: An Oral History of Performance Art (2015). Uredil je štiri knjige, zadnji sta Pleading in the Blood: The Art and Performances of Ron Athey (2013) in Critical Live Art: Contemporary Histories of Performance in the UK (2012). V letih od 2004 do 2012 je s performansi (samostojnimi ali v sodelovanju z Ronom Atheyjem) nastopal po vsem svetu, vključno s festivali performansa in žive umetnosti v Kopenhagnu, Ljubljani, Rimu, Torontu, na Dunaju, v Zagrebu itn., in po Veliki Britaniji.

Cassils je umetnik_ca1, ki uporablja fizično telo kot kiparsko gmoto, s pomočjo katere preoblikuje in razbija družbene norme. Z vpeljavo vaj iz stroge telesne vadbe in s tem, ko svoje znanje s področja kineziologije in športa dela kvir, Cassils upravlja svoje telo tako, da zavzame oblike, ki kljubujejo vsem pričakovanjem. Z razbijanjem binarnosti in prepričanja, da je transspolnost pogojena z operativnimi posegi ali hormonsko terapijo, Cassils upodablja transspolnost ne kot cilj prehajanja iz enega spola v drugega, temveč kot večno nastajanje, kot proces, ki je način obstoja in ki deluje v prostoru nedoločljivosti, krčevitosti in negotovosti. S kovanjem zaporedja močnih, izoblikovanih skulptur za različne formalne namene in performans, Cassils iz znoja, krvi in tetiv zgradi vizualno kritiko in diskurz o ideologiji in zgodovini telesnosti in spola. S črpanjem iz konceptualizma, feminizma, telesne umetnosti, gejevske estetike in holivudskih filmov Cassils ustvari vizualni jezik, ki je hkrati čustveno nabit in konceptualno prodoren.

Najnovejše razstave Cassils vključujejo: samostojne razstave v galeriji MU v Eindhovnu (NIZ), v centru Trinity Square Video (Toronto) in v galeriji Ronald Feldman Fine Arts (New York), projekcije v ICA (London), performanse v studio The National Theater Studio v Londonu in naročila galerije Los Angeles Contemporary Exhibitions (Pacific Standard Time). Prispevki o Cassils so bili objavljeni v feministični reviji Signs: Journal of Women and Culture in Society in v publikaciji Commerce By Artists. Cassils je tudi ena izmed oseb, ki jo je Huffington Post vključil na svoj seznam desetih transspolnih umetnic_kov, ki spreminjajo podobo sodobne umetnosti, prav tako pa je bil_a upodobljen_a na naslovnicah številnih revij. Cassils je tudi prejemnik_ca nagrade MOTHA (2013), ki jo podeljuje Muzej zgodovine transspolnihoseb (Museum of Transgender Hirstory), in nagrade Visual Artist Fellowship, ki jo podeljuje Kanadski svet za umetnost (2012-13), prejel_a pa je tudi nagrado California Community Foundation Grant (2013), Rema Hort Mann Visual Arts Fellowship (2014), nagrado na festivalu ANTI Festival International Prize for Live Art (2014) in nagrado Creative Capital Grant (2015).

Organizacija: Mesto žensk
V sodelovanju: Pritličje