Callisto McNulty: Delphine in Carole, uporni muzi

Pogovor in filmska projekcija

Delphine Seyrig je postala znana kot zvezdnica filmov Chantal Akerman, Françoisa Truffauta, Alaina Resnaisa in Luisa Buñuela, bila pa je tudi močan glas francoskega feminističnega gibanja v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja ter borka za ženske reproduktivne pravice (splav) in pravice spolnih delavk. Ker so bile podobe žensk v filmski industriji omejene na vizualni užitek moških, je začela delati z režiserkami, ki so razgrajevale ta voajeristični odnos (Chantal Akerman, Marguerite Duras, Ulrike Ottinger in drugimi). 

S soaktivistko in filmarko Carole Roussopoulos ter prevajalko Ioano Wieder je ustanovila enega prvih aktivističnih videokolektivov z imenom Les Insoumuses, neologizmom, ki združuje besedi muze in upor. Callisto McNulty ilustrira ta neizpostavljeni vidik Seyrigine kariere v navdušujočem in prevratniško smešnem dokumentarcu, sestavljenem iz filmskih odlomkov, televizijskih intervjujev z mizoginimi politiki in intelektualci ter izsekov iz radikalnih protestnih videov, ki jih je Seyrig ustvarila s Carole Roussopoulos. 

Projekciji sledi pogovor z režiserko.

FR/CH, 2019, 70, svp  

Režija: Callisto McNulty
S
cenarij: Callisto McNulty, Alexandra Roussopoulos, Géronimo Roussopoulos
Montaža: Josiane Zardoya
Produkcija: Les Films de la Butte
Koprodukcija: Alva Film Production, Centre audiovisuel Simone de Beauvoir in L´INA (Institut national de l'audiovisuel, Francija). 

Soorganizacija: Mesto žensk, Kinodvor. Podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Francoski inštitut v Sloveniji. V okviru evropskega projekta Women on Women, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.