Bralna uprizoritev besedila nagrajenega mladega dramatika na 48. TSD


48. Teden slovenske drame

Nagrada za mladega dramatika 2018: Maša Pelko za delo Kraljevi otroci

Prešernovo gledališče Kranj (PGK) na Tednu slovenske drame od leta 2012 podeljuje tudi nagrado za mladega dramatika, namenjeno novim  slovenskim dramskim besedilom avtorjev, starih do trideset let. Žirija je na letošnjem 48. Tednu slovenske drame izmed štirinajstih prispelih besedil nagradila delo Maše Pelko: Kraljevi otroci.

Festival Teden slovenske drame, Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ponovno v Ljubljani pripravljajo Večer Tedna slovenske drame, posvečen nagrajenemu mlademu dramatiku z bralno uprizoritvijo nagrajenega besedila in pogovorom z nagrajenko. Bralno uprizoritev bodo izvedli igralci PGK in študenti AGRFT v režiji Mojce Madon, pogovor z nagrajenko pa bo vodila teatrologinja Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.

Obrazložitev žirije

Maša Pelko: Kraljevi otroci

»Kraljevi otroci je drama, ki trdno stoji v zdajšnjosti, čeprav črpa iz klasične dramske zgodbe o kralju Ojdipu. Prav filmsko bi jo lahko opredelili kot »prequel« znani zgodbi: prikazani so štirje kraljevi otroci, to so Polinejk, Eteokel, Antigona in Ismena, stari med osem in trinajst let, v času tik pred očetovim spoznanjem o zločinu. Razslojenost uporabe otroškega jezika glede na njihovo starost nudi drug in drugačen pogled na kanonsko zgodbo, polje asociacij, ki jih natančno, a nikakor naivno, beremo v tekstu, so glavne odlike dramaturško dobro strukturirane in izpeljane drame. Kljub nekakšni amorfnosti otroške psihologije prepoznavamo razvojne poteze, ki jih bodo ti otroci v bližnji bodočnosti razvili in pokazali v kasnejših dramah, ki se ukvarjajo z njimi. Prepoznavnost zgodbe pa nas pri branju seveda ne zavede, saj drama govori na vsaj še eni ravni: na ravni vseh otrok, ki jih v svet prehitre odraslosti hipoma prestavi katerakoli tragedija, zato v njihovih vprašanjih lahko vidimo tudi otroke, ki nam jih z različnih koncev sveta kažejo televizijske kamere, otroke, ki jih srečujemo, a ne prepoznavamo na naših ulicah … Lucidnost in tudi nekakšna duhovitost, ki sta vseprisotni v besedilu, nas lahko še posebej očarata, saj govorita o tem, da so tudi besedila na natečaju za mladega dramatika izpisana natančno, domišljeno in z občutkom za dramsko obliko,« je svojo odločitev obrazložila žirija za podelitev nagrade v sestavi: literarna zgodovinarka in teatrologinja dr. Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo UL Tomaž Gubenšek, dramaturginja Vilma Štritof, dramaturginja Klavdija Zupan ter literarni teoretik in zgodovinar Igor Žunkovič.

Kraljevi otroci
Režija: Mojca Madon
Dramaturgija: Anja Krušnik Cirnski
Lektorica: Maja Cerar

Zasedba:
Polinejk – Blaž Setnikar
Eteokel – Aljoša Ternovšek
Antigona – Vesna Slapar
Ismena – Vesna Pernarčič
Kralj Odjip – Peter Musevski
Kraljica Jokasta – Vesna Jevnikar
Kreont – Borut Veselko
Videc Terezijas – Borut Veselko

Koncept: Rok Andres
Voditeljica pogovorov: Ana Perne