Bežigrajski stadion: Hoja okrog vrele kaše

:
:
Vodstvo.

Foto: Alma R Selimović

Nonument Group je raziskovalno-umetniški kolektiv, ki prek izbranih nevralgičnih točk – spomenikov, parkov, javnih prostorov, stavb – drega v slepe pege skrbi za javni prostor ali pa enostavno v pozabljene, zanemarjene, (namerno) spregledane, izbrisane, zagrajene prostore, ki markirajo ideološke premene. Z različnimi umetniškimi akcijami jih spet osvetlijo, postavijo v fokus spominjanja, beleženja, pozornosti ali preprosto – spet spodbudijo uporabo.

Kolektiv sestavljajo vizualna in performativna umetnica Neja Tomšič, arhitekt, teoretik in publicist Miloš Kosec, arhitektka in teoretičarka Nika Grabar ter interdisciplinarni umetnik in producent Martin Bricelj.

Bežigrajski stadion je »klasičen« primer nonumenta – ikoničen prostor, ki propada zaradi lastninskih bitk in v katerega je vpisana zgodovina zmag in porazov, druženja, političnih premen, bitk za prostor …

Vabljeni na druženje in sprehod okrog zaprtega, zaklenjenega in propadajočega stadiona. Brez skrbi: še tako brezobzirna gradbiščna ograja ima razpoke, skozi katere se da pogledati na drugo stran.