Meje


Sunčan Stone

Predstavitev projekta Meje avtorice Barbare Kapelj.

Kot pravi avtorica, se jim je zdelo nujno, da pometejo pred svojim pragom in pokukajo čez sosednjo gredico ter se s svojim znanjem in izkušnjami izza toplih in varnih domov približajo v mrzli zimi ljudem na področjih, ki jih državne institucije še ne pokrivajo dovolj. Želeli so vzpostaviti sodelovanje in komunikacijo z begunci in migranti, tistimi, ki si zaradi kakršnihkoli okoliščin sami ne zmorejo zagotoviti kvalitetnega bivanja zase in za svoje družine. Spoznali so Jalala, ki jim je s svojim glasom in svojo poezijo utrl pot čez meje. Njihovo skupno popotovanje je postalo marsikaj: učenje slovenščine in angleščine, spoznavanje Ljubljane in okolice, spoznavanje običajev, spoznavanje sistemov, pisav, vzorcev, zemljevidov, zgodovine, stanovanj, skladišč, hrane, razbiranje kultur, uglaševanje tonov, strun, smeha in solz. Zapletli so se v pisan klobčič zgodb na sončni strani Alp. »Kocka je padla« in čas je, da se njihov klobčič odkotali proti publiki.

Projekt Meje avtorice Barbare Kapelj je nastal ob soustvarjanju Tine Valentan, Jalala Mosavija, Eduarda Raona, Boštjana Perovška, Igorja Dujmovića in Tadeja Korena Šmida, v sodelovanju z Ženskim pevski zborom Barje, v produkciji Zavoda Generator, s podporo MOL. Za pomoč pri izvedbi se zahvaljujejo: Juretu Porenti, Bredi Kapelj, Ognjenu Radivojeviču, Primožu Jamšku, Slavici Janošević, Slovenski filantropiji, SMG, Dragani Alfirević, Nomad Dance Academy, Mihi T. Horvatu in Ustanovi fundacija sonda ter Dejanu Filipoviću in Foundusu.

Dogodek bo potekal v četrtek, 30. januarja 2020, ob 20.uri, v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, na Celovški cesti 23 v Ljubljani.

Ker je število mest omejeno, prosijo, da svojo udeležbo potrdite na telefonski številki 040 393 106 (Barbara) ali elektronskem naslovu bkapelj@gmail.com.