Babette Mangolte: Zgodba o Calamity Jane in Delphine Seyrig

Pogovor in filmska projekcija

Poklon Delphine Seyrig in njeni fascinaciji s knjigo Calamity Jane's Letters to her Daughter (Pisma Calamity Jane hčeri). Pisma matere odsotni hčeri so postala v poznih sedemdesetih letih 20. stoletja feministični mejnik. Delphine se je odločila, da bo o Calamity Jane pripravila filmski projekt, z njim pa je želela razkriti njeno senzibilnost in poglede na življenje, kot jih je zapisala v pisma hčeri, ki jih ta nikoli ni prejela, ker niso bila nikdar poslana. Delphinino branje teh pisem je priložnost za samorefleksijo o feminizmu in materinstvu. Projekt je poklon ženski ustvarjalnosti ter zaveza k širjenju zgodb drugih žensk.

Film bo uvodoma predstavila Nataša Petrešin-Bachelez, kuratorka cikla Uporne muze. Projekciji sledi pogovor z režiserko.

»Imela sem mnogo Delphininih osnutkov scenarija, zgodboris in nekaj posnetkov na 16-mm traku, ki sem jih lahko uporabila. Posnetke sem poskušala zmontirati tako, da bi se premaknila od dejstev k fikciji in v imaginaren drugi svet. V tem svetu so živeli karizmatični ljudje, kot sta Calamity Jane in njena hči. Na srečo sem leta 1983 posnela material, v katerem Delphine ni počela drugega, kot se spraševala, kako postopati naprej. Podobe njenega premišljevanja v avtu, branja knjižne izdaje Calamityjinih pisem v kavarni ali v hotelski sobi ob zori so mi omogočile, da sem poznega avgusta leta 2019 sestavila Delphinin notranji monolog. V njem ugotovi, kaj bo njen naslednji korak. Film je moral govorit o tem, kako se ne smemo vdati, kar je bila tudi Delphinina največja odlika.« – Babette Mangolte

 

Produkcija: Babette Mangolte.
Posebna zahvala gre Etel Adnan, Nicole Ferrer Fernández (Centre audiovisuel Simone de Beauvoir), Nataši Petrešin-Bachelez, Duncanu Youngermanu, Giovanni Zapperi.

Soorganizacija: Mesto žensk, Kinodvor, v sodelovanju s Centre audiovisuel Simone de Beauvoir. Podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Francoski inštitut v Sloveniji, Ameriška ambasada v Sloveniji. V okviru evropskega projekta Women on Women, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.