Avto dekonstrukcija

Avto dekonstrukcija ima povsem preprosta izhodišča. Umetnica s skupino vedoželjnih deklet na delavnici/performansu razstavlja avto. Ne učijo se le, kako uporabljati orodje, ampak tudi kako pri delu uporabiti telesne spretnosti. Cilj tridnevne dekonstrukcije ni popolnoma razstaviti vozilo, temveč najti in zavzeti avtonomno pozicijo. Dekleta se soočajo z neznanimi orodji in materiali, radovednimi pogledi občinstva in novimi možnostmi izkoriščanja lastnih fizičnih spretnosti in moči. Poleg dejanske dekonstrukcije želi performans razstavljanja avtomobila dekonstruirati družbene kategorije identitete, vprašanja spola in spolnih vlog. Dina Rončević se je z vprašanjem družbeno determiniranih spolnih vlog srečala pri poklicni prekvalifikaciji, ko se je kot ženska znašla v izrazito moškem okolju. Namesto da bi zaradi ovir obupala, je ubrala drugačno pot – ustvarjalnost.

Sodelujejo dekleta med desetim in štirinajstim letom starosti. Performans razstavljanja avtomobila, a tudi družbene kategorije identitete, vprašanja spola in spolnih vlog.

DINA RONČEVIĆ (1984, Zagreb, Hrvaška) je v okviru študija animacije in novih medijev na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu diplomsko delo opravila v obliki prekvalifikacije za avtomehaničarko (2010). Delala je kot pripravnica v nekaj avtomobilskih/motorističnih delavnicah, stop-motion animatorka in animatorka lutk pri številnih filmih in bila rezidenčna umetnica v centru CANTE (San Luis Potosi, Mehika, 2012). Kot dobitnica nagrade Radoslav Putar za najboljšo mlado hrvaško umetnico (2013) je bila tudi na umetniški rezidenci v newyorškem ISCP. Nastopala je po vsej Evropi, dobila štipendijo Staples Trust in leta 2015 magistrirala na amsterdamski Rietveld Academie, Sandberg Instituut. Živi v Amsterdamu.

Hrvaška/Nizozemska / 2012
Performans v trajanju / Delavnica 10+
Organizacija: Mesto žensk.
V sodelovanju: Emanat, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad.