archAngel Incorporated in 8 duš

:
:
Razstava in zvočno robotski performans.

Foto: Arhiv Cirkulacija

Uprostoritev SONGS FROM SUIZIDE HOLE / PESMI SEBEVZETJA sprožata dva akta: 8 duš in archAngel Incorporated. Uprizoritev je simbol dveh svetov in dveh načinov živetja – žitja: prvi svet obstaja v horizontali in sestoji zaradi nekakšnega človeškega medsebojnega prekletstva zavezanosti, drugi se poraja v vertikali, samosten po lastni izbiri in nujno potreben za ustvarjanje mita in upanja.

Postavitev 8 duš je odvod projekta, intermedijske transverzale Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner: Tod mit Vorteil / Smrt s koristjo (2020), ki temelji na osmih psalmih. Tokratna postavitev vključuje 8 gibljivih malih zvočnikov, ki predvajajo 8 psalmov in reprezentirajo 8 duš, zvezanih v 4 pare. Besedila psalmov so vzeta iz sovjetskih paritvenih oglasov in prepesnjena v nemški jezik. Kompozicije za vokal in harmonij slonijo na glasbeno matematičnih shemah in algoritmih, ki metafizično spajajo ljudi, ki se ne bodo nikoli srečali. Roboti utelešajo čutnost človeškega iskanja in zastranjevanja lastne končnosti.

Geneza iskanja človeške bližine, prikazana skozi ustroj robotske omejenosti, preraste v ideal samozadostnosti. Umetnika razmišljata o človeku kot bitju telesa in upanja. Robotski gibljivi zvočniki v svoji mehanski togosti tako postanejo prispodoba stadija človeške kulture sobivanja, ki se odvija v horizontalnem svetu.

Performans archAngel Incorporated je predstava o dokončnosti, ki je brez začetka in konca. Robot Stefana Doepnerja, predhodno imenovan “SpineBot”, je tokrat v vlogi scenografa, kondukterja, osvetljevalca prostora, neplačanega šerpe – Archangela nepodkupljive smrti. Ta inkorporira zvok v tišino, vizijo v usodonosje, mehaniko v mistiko. Archangel si je odrezal peruti, da bi v vertikali votline 5017 m višine nahranil dva alpinista. Ali hočeta zmrzniti? Narava izbrane tragičnosti zunaj običajnega je lahko osupljivo smešna in v neizbežnosti konca erotična, saj zahteva intimni stik z občo resničnostjo. Ni nujno, da jo doseže. SONGS FROM SUIZIDE HOLE / / PESMI SEBEVZETJA so zato spremljevalke samoohranitve in norosti spremenjenih perspektiv. Aphra Tesla in Stefan Doepner v vlogi alpinistov razgrinjata zemljevid lastnih prehojenih poti, hrumečnosti in zamolčanin.

Kar naprej slišim mehanski zvok nadangela.Sliši se kot pljuča in dihanje pri hoji 5000 metrov navkreber.
Kaj je nadangel, če smo alpinisti? Je to gledališki element, duh samega utelešenja? Je naš šerpa? Je upanje in užitek dihanja samomoru naproti? Je mehanizem, ki zagotavlja dihotomijo namena?
Dejstvo je, da zveni in izgleda kot velik duh gore, v kateri smo našli luknjo, da mislimo neizrečeno.
Diha. Pomaga ti pri plezanju.
To je vizija.

***

Aphra Tesla je intermedijska umetnica, ki deluje tudi na področju glasbe in gledališča.
Stefan Doepner je umetnik, ki deluje na področju tehnološko podprte umetnosti, robotike in zvoka.

Produkcija: Cirkulacija 2 in KUD Obrat