Andreja Kulunčić: Indeks.ženske

V interaktivnem projektu Indeks.ženske sproža Andreja Kulunčić proces ozaveščanja žensk o njihovem položaju v zasebnem in poklicnem okolju.

Foto: Saša Reljić

S plakati na pogosto obiskanih javnih krajih v mestu ženske poziva, da v času trajanja razstave pokličejo brezplačno telefonsko številko in pustijo sporočilo, ali so zadovoljne, se počutijo diskriminirane ali zapostavljene. Rezultati telefonskih klicev se prikazujejo na zaslonu na vidnem mestu. Med trajanjem akcije se v galeriji organizirajo pogovori, v katerih je problematika obdelana tudi s teoretskega stališča.

Z uporabo plakatnih mest, na katerih poziva k sodelovanju, Andreja Kulunčić izkorišča slikovno retoriko medijskih kampanj in oglaševanja v svetu mode. Vendar pa jasen in splošno sprejet diskurz nagovarjanja napolni z novo vsebino in povsem nasprotujočim etičnim načelom: naslovnica sporočila ni obravnavana kot objekt, ki se mora vključiti v določeno (komercialno) ponudbo, ampak se ji ponudi priložnost aktiviranja v smislu ozaveščanja individualnega položaja, prepoznanega v različnih modelih obnašanja, ki jim je izpostavljena. (Irena Bekić)

Ljubljanska izvedba projekta bo uporabila City plakatna mesta (23. 9.–12. 10.) in zaslone na mestnih avtobusih (23.–25. 9. in 2.–5. 10.), rezultati pa bodo objavljeni v Aksioma – Projektni prostor v času razstave. Sodelovanje v projektu je mogoče prek brezplačne telefonske številke 080 17 99. V okviru projekta bo v Aksiomi - Projektni prostor v četrtek, 9. oktobra, organizirana okrogla miza z vabljenimi gosti in gostjami na temo pridobljenih statističnih podatkov, ki jo bo vodila dr. Mirjam Milharčič Hladnik.

****

Andreja Kulunčić (1968) je sodobna hrvaška umetnica. V svojem umetniškem ustvarjanju obravnava aktualna družbena vprašanja skozi različne konvencionalne oblike komunikacije, kot so radijske oddaje, oglasi, časopisni članki itn. Njena umetnost se osredotoča na komuniciranje konceptov in idej o družbeno angažiranih temah, zato temelji na procesih in ne objektu. Od leta 2009 dela na Akademiji za likovno umetnost, oddelek za nove medije (Univerza v Zagrebu). Skupinske razstave: Documenta 11 (Kassel), Manifesta 4 (Frankfurt/Main), 8. Istanbul Biennial (Istanbul), Whitney Museum of American Art (New York), Liverpool Biennial04 (Liverpool), 10. Triennial-India (New Delhi), PS1 (New York), Museum MUAC (Mexico City), Palais de Tokyo (Pariz), Kumu Art Museum (Talin), Casino Luxembourg (Luksemburg), Museum of Contemporary Art (Zagreb), Moderna galerija (Ljubljana), Zacheta National Gallery of Art (Varšava), Museum of Modern Art (Saint-Étienne). Samostojne razstave: Museum MUAC (Mexico City), Salon of the Museum of Contemporary Art (Beograd), Museo MADRE (Neapelj), Art in General (New York), Artspace Visual Art Center (Sydney), Darat Al Funun (Jordanija), NOVA gallery (Zagreb).

Koncept: Andreja Kulunčić
Fotografija slovenskega modela: Nada Žgank
Oblikovanje plakata: Saša Kerkoš, Neja Engelsberger
Organizacija: Mesto žensk
V sodelovanju: Aksioma – Projektni prostor, Prumaro d.o.o.
S podporo: Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške in Mesta Zagreb

Razstava bo odprta do 17. oktobra.
Galerija je odprta od torka do petka, med 12.00 in 18.00. Izjemoma bo odprta tudi 4., 5. in 6. oktobra.