Ana Desetnica: podelitev mednarodne nagrade odličnosti


Ob 20. obletnici festivala Ana Desetnica (2017) so v Ljubljani začeli tradicijo podeljevanja mednarodne nagrade za odličnost v uličnem gledališču, ki jo izmenično podeljujejo eno leto za najboljšo predstavo mednarodnih umetnikov (urbANA ljubljANA) in drugo leto za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji živečih uličnih umetnikov (URBana LJUBLJana). Namen nagrade je spodbuditi produkcijo kvalitetnih uličnih predstav, ki so igralsko močne, inovativne in zahtevne do sebe ter do publike. Predstav, ki znajo uporabiti ulico kot performativni prostor, in ki – glede na svojo specifiko – znajo in zmorejo vključiti tudi občinstvo. Za referenčnost in ugled nagrade skrbi mednarodna žirija (v evropskem in svetovnem merilu) kvalificiranih strokovnjakov na področju uličnih umetnosti, ki se ji v vlogi glasu ljudstva vsako leto pridruži predstavnik občinstva.

Za nagrado urbANA ljubljANA 2021 se bodo potegovali: Circopitanga (ŠVI), Dario Marodin (ITA), Gaia Matulli (ITA), Norbert Busschers & Ramona Suresh (NIZ) in Teater Labaaz (NEM).

Prejemnika nagrade bo izbrala mednarodna strokovna žirija v sestavi Miriam Dunne (programska vodja festivalov in prireditev na Irskem), Vida C. Bren (soustanoviteljica umetniške skupine KUD Ljud in avtorica strokovnega priročnika o gledališkem ustvarjanju v javnem prostoru), Lorenzo Aquaviva (italijanski igralec in ustvarjalec ter programski direktor in selektor direktor našega partnerskega festivala Approdi) ter Goro Osojnik (umetniški vodja Gledališča Ane Monro in festivala Ana Desetnica), ki se ji bo v vlogi t. i. glasu ljudstva pridružila predstavnica občinstva, dolgoletna sodelavka, spremljevalka, sicer pa prevajalka in velika ljubiteljica uličnih umetnosti, Lučka Lučovnik.