Amfiteatrov simpozij na temo Simona Semenič: Vsak cuka svojo delicijo

:
:

Simona Semenič / Foto: Nada Žgank

Simona Semenič, celostna gledališka ustvarjalka, je letos prejela nagrado Prešernovega sklada za ustvarjalni opus zadnjih dveh let. Končno je dramatičarka, performerka, producentka, pedagoginja, pisateljica ter seveda tudi dramaturginja in režiserka zavzela osrednje odre slovenskega gledališkega ustvarjanja in s svojim delom prepričala tako nacionalno komisijo za literaturo kot tudi komisijo za scenske umetnosti. »Simona Semenič je ena najpomembnejših sodobnih slovenskih gledaliških osebnosti,« je zapisala Petra Vidali v letošnji utemeljitvi, in zato Simoni Semenič letos posvečamo znanstveni simpozij, na katerem želimo spregovoriti prav o vseh njenih vlogah.

Kot dramatičarka in pisateljica je Simona Semenič leta 2017 izdala dve knjigi, me slišiš in Tri drame, do sedaj zbrala tri nagrade Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo, dosega pa tudi spoštljivo število uprizoritev svojih besedil pri nas in na tujem. Petra Vidali takole označi »tematske preokupacije njene dramatike: odkrivanje sistemskega, legalnega in toleriranega nasilja – političnega, vojaškega, finančnega in vedno znova, v vseh obdobjih in plasteh družbe, spolnega; seciranje pozicije moči in podrejenosti; dajanje glasu potlačenemu, zamolčanemu in marginaliziranemu«. V zadnjih besedilih pa Simona Semenič razvija predvsem erotični besednjak in se pogumno loteva (ženske, a lahko bi zapisali tudi sodobne) seksualnosti na način, ki ga v slovenski dramatiki še nismo videli.

Vodja simpozija: Maja Šorli
Pripravljalni odbor simpozija: Mojca Jan Zoran, Blaž Lukan, Mateja Pezdirc Bartol, Gašper Troha
Organizacija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, Slovenski gledališki inštitut, revija Amfiteater v sodelovanju z Mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk in Oddelkom za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

 

Program simpozija

9.45 Registracija

10.00 Odprtje simpozija

10.05 Položaj umetnic(e), uprizarjanje in telesnost

  • Mateja Pezdirc Bartol: Zofka Kveder in Simona Semenič: slovenske dramatičarke nekoč in danes
  • Kristina Hagström-Ståhl: Švedska recepcija 5fantkov.si
  • Ljudmil Dimitrov: Itak so vsi mrtvi! Bolgarska recepcija 5.fantkov.si Simone Semenič
  • Maja Murnik: Telesa Simone Semenič

11.30-11.45 Odmor

11.45 Besedilnost, glas, performativnost

  • Eva Kučera Šmon in Eva Smrekar: Beseda in glas: performativna koda dramatike Simone Semenič
  • Eva Pori (Trojina) in Tomaž Toporišič (AGRFT): Govorne ploskve Simone Semenič kot performativno razgaljanje jezika
  • Ivana Zajc: Dela Simone Semenič še me dej, Jaz, žrtev in drugič med monodramo in performansom
  • Mia Hočevar: Motiv žrtve v dramah Simone Semenič: tipologija žrtev

13.15 Diskusija in zaključne besede