5. strokovno srečanje oblikovalcev maske


Foto: Arhiv TSD

O oblikovalcih maske se zunaj gledališča redko govori in deležni so manjše pozornosti kot nekateri drugi ustvarjalci predstav, a tako kot oblikovalci luči in tona skupaj z igralci ustvarjajo vsakokratno gledališko magijo, večer za večerom, predstavo za predstavo. Kot igralska umetnina izgine z aplavzom in poklonom, tako stvaritve oblikovalcev maske izginjajo s potegom čistilnega robčka. Do naslednje predstave.

Oblikovanje maske zahteva dobro poznavanje najrazličnejših tehnik, ki se nenehno izpopolnjujejo, z njo skupaj se razvija tudi likovna govorica. V slovenskem gledališču si je maska našla svoj ustvarjalni prostor, ne samo kot tehnično sredstvo, temveč tudi kot samosvoja govorica.

 

Letošnje že 5. srečanje oblikovalcev maske slovenskih gledališč bo osredotočeno na izdelke in storitve podjetja Blond&Braun iz Salzburga. Že šest desetletij podjetje sodeluje z najpomembnejšimi opernimi, gledališkimi, filmskimi in televizijskimi produkcijskimi hišami na vseh kontinentih. Nudijo široko paleto izdelkov tako za oblikovalce maske kot frizerje, ponujajo oblikovanje lasulj po naročilu, razvili pa so tudi računalniško vodeno obdelavo materialov.

Povezani dogodki