Ste danes že prebrali dramo?

Avtor: SiGledal

"Zame je dramatika mejna oblika literature: ne zapisuje zgolj besed. Zapisuje tudi tišino. Čas. Situacijo. Dogodek. Je vrh ledene gore – ampak tisto, kar se skriva spodaj, je za uprizoritev vsaj tako bistveno kot tisto, kar gleda ven." (Matjaž Zupančič, SiGledal 2012)



Dramske pisce smo znova povabili, naj čez poletje obiskovalcem portala SiGledal ponudijo v branje katerega od svojih besedil. Hvala vsem, ki ste se odzvali, če pa naše povabilo koga izmed pišočih ni doseglo, še vedno velja: pošljite tekst na sigledal@gmail.com.

DRAMSKA BESEDILA, PRISPELA NA RAZPIS ZA NAGRADO SLAVKA GRUMA*

Iztok Alidič Kovček

(Brata Šarko in Drina (transvestitka) na grobu matere, nosilke zlate olimpijske medalje v veleslalomu iz leta 1984, ki kasneje naredi samomor, obudita spomin na skrivnostni mamin kovček, za katerega se zanimata še njun nezakonski oče ter skrivnostna Organizacija, ki nad svetom, v katerem se znajdemo, precizno bdi. Kovček je skrit na podstrešju slepega židovskega starinarja … Kdo ga bo našel prej in kaj se v njem skriva?)

Mare Bulc Drama za uravnoteženje javnih financ (DUJF)

(Post-javna razprava za zagotovitev vzdržnih javnih financ in zmanjšanje državnih proračunov, v kateri nastopajo Gregor Virant, Žiga Turk, Karel Erjavec, Radovan Žerjav, Ljudmila Novak, Janez Janša, Danilo Türk ter Zbor (državni), Opozicija ter Državljan in Državljanka …)

Tanja Dimitrievska Kako sem se z vesoljem dol dala

(Njene (Ona) erotično nabite izpovedi o njem (On), njuni (erotični) ljubezni, ki jo prekinjajo skupni dialogi (Ona + On), ko se On odpravi plezat z drugo žensko, ko ne more z njo na morje, ko si Ona najde drugega …)

Tamara Doneva Taki časi so, molčite!

(Cilka, Peter, Sonja, Milan, Ana z rdečo žogo, eden po eden stopijo v sredino kroga, da izpovejo osebne zgodbe o spolnih zlorabah s strani duhovnikov. Njihove izpovedi s premori povezuje pesem zbora, oblečenega v nacistične uniforme …)

Justin Jauk Strah

(Ruski car Roman Romani, Miloš Obrenovič VI, črnogorski Njegoš IV in slovenski Keralju ter ciganski kralj Šoro so imena potomcev carja in kraljev, ki se znajdejo v prostoru in času, da bi povedali svojo zgodbo, polno tako maščevalnih kot plemenitih misli …)

Zdenko Kodrič To moraš videti od blizu

(Skupina ljudi, povezanih po različnih kanalih, se znajde na družinskem kosilu, kjer jih preseneti zvonec, z njim pa prav posebno pismo …)

Tone Peršak Si bla tam?

(Barbara in Miro, par srednjih let, on univerzitetni profesor, ona direktorica nekega instituta, redko komunicirata, sploh kar se tiče tistih, bolj osebnih zadev …)

Cveto Preželj Vojakova vrnitev

(V svetu, v katerem obstaja skrivna bolnišnica, v katero vojska vodi revne ljudi, da darujejo svoje organe bogatim, se dva vojaka odločita za pobeg, da bi se osvobodila pekla, vendar izhod v prostost ni tako enostaven, saj jima zaradi tajnih informacij, ki ne smejo priti na dan, sledi vojska …)

Cveto Preželj Poslednji hlebec

(Leto 2013, Zemlja je obstala, z njo pa naši kraji, ki so zdaj v temi. V vaški gostilni se pod isto streho znajdejo Politik, Advokat ter Pek in Mesar, ki med čakanjem na rešitev – Papeža, komajda zadržujeta svojo jezo pred približujočima se “prijateljema”. Ko prispe Papež, med navzoče čudežno razdeli poslednji hlebec ...)

Salto mortale (Ples življenja)

(Ples (ne)smrtnih Županov, Prešuštnikov, Samomorilcev, Lenuhov, Požeruhov … v svetu vrlih meščanov, kjer Smrt ni konec in konec ni Smrt …)

Nebojša Pop - Tasić Kabaret Marlene

(Stara Marlene sedi v naslanjaču in bere eno izmed svojih biografij. Pokliče strežaja Bernarda, da ji prinese zračno puško, s katero prestraši paparaca, ki ji ne da miru. Marlene bere iz biografije, ob tem pa se spominja mlade Marlene, ki skozi spomine vstopa v prostor s prizori in songi iz preteklosti …)

Neja Repe The New World Order – prvi osnutek

(Legalistični performans z Janezom Janšo, Angelo Merkel, Danilom Türkom, Benjaminom Franklinom, Karlom Erjavcem, Borutom Pahorjem, Winstonom Churchillom ter Klicateljem, ki jih kliče h gongu, kjer so pripravljeni govorniški pulti, za katerimi govorci spregovorijo o demokraciji v novem svetovnem redu.)

Simona Semenič Prilika o vladarju in modrosti

(Vladimir, mogočen vladar, s svojima ministroma vlada kraljestvu, ki pa se zaradi nezadovoljstva upira. Med uporniki se znajdejo tri upornice, hčerke plemkinje po imenih Nada, Vera in Ljuba, ki pa bodo za svoje uporništvo zoper Vladimirja kaznovane …) 

Simona Semenič Ubij me nežno

(V stričevi hiši se je zgodil umor, ki ga raziskujeta dva detektiva – Levi in Desni. Najprej zaslišujeta Strica, ki ima na obisku Cito, deklico z založbe; pridejo še nečakinja Julija, njen mož David ter (odkriti) ljubimec Adam. Erotični naboj postopoma razvnema strasti, raste pa se tudi število umorjenih ...)

Rok Vilčnik Kleistovo pismo

(Pesnik Lucio v kavarni v italijanskem pristanišču zagleda poročeno Beate, ki ga presune do te mere, da ji sledi do hotela, v katerem se Beate z možem nastani. Lucio v njenem možu ne vidi ovire ter jo povabi na zmenek, ki ga Beate, gledališka igralka ter ljubiteljica Kleista, zavrne. Namesto Beate naj bi naslednji dan v isti hotel prišla njena sestra dvojčica Trude, ki jo Beate v zameno zase ponudi Luciu … Drama, napisana po romanu Melancholia ali 1934 Alberta Moravie.) 

Primož Vresnik Vrnitev Pole Negri

(V sobi 422 starinskega hotela v Texasu se pojavi duh pokojne dame, kar direktorja hotela pripelje do tega, da k sebi pokliče spiritista, da bi duha, ki je vzbudil preveč medijske pozornosti, odgnal. Kdo je skrivnostna dama in kaj se skriva v ostalih likih, ki motijo mir tega starinskega, linčevsko obarvanega hotela?)

DRAMSKA BESEDILA, PRISPELA NA NATEČAJ ZA MLADEGA DRAMATIKA 2013

Vesna Hauschild Inventura (nagrajeno besedilo)

(Živa, Nives, Mina Liza ter Neda se znajdejo na razgovoru za delo v enem izmed redkih podjetij, ki še zaposluje, in sicer v korporaciji Corpus. Ne glede na izobrazbo jih Marcel in direktorica – Big sister, ki se oglaša samo prek zvočnikov, povabita na preizkusno dobo, med katero bodo videli, katero od deklet bodo na koncu res zaposlili. Igra se prične, dekleta različnih profilov pa so za končno zmago v neizprosnem svetu pripravljena storiti marsikaj … Kdo bo končni zmagovalec – korporacija ali dekleta?)

Tibor Hrs Pandur SEN 59 (nagrajeno besedilo)

(On piše dramo o Njej. On sanja Njo in Ona, Ona sanja njega.) 

Tadej Pišek Kalejdoskop

(On (40) živi v starem klavstrofobičnem mansardnem stanovanju. Na njegovo presenečenje se Ona (25) vrne k njemu, pozno. On ji leži naročju, da ji pove, da jo ljubi, vendar stvari niso tako enostavne, saj ima Ona čustvenih izbruhov dovolj …)

Tadej Pišek Smrt in kozarec gina

(On bi se rad obesil, vendar zmeraj kaj pride vmes, nazadnje njegova mama, ki mu pripelje duhovnika, da bi ga ozdravil, ta pa svojo hčer, ki se izkaže za poosebljeno Smrt …)

DRAMSKA BESEDILA, PRISPELA NA NATEČAJ ZA IZVIRNO LUTKOVNO DRAMSKO BESEDILO LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR 2013

Maja Furman O robotku, ki je iskal svoje srce

(Iz zaprašenega zaboja na podstrešju se zasliši ropot, pokrov se počasi dvigne in iz njega pokuka robot, ki pa kmalu zaradi izpodrivanja ostalih igrač nemočno obleži na tleh ob zaboju. Robotku manjka poguma, zato se odpravi v svet po srce, s katerim bi lahko pregnal strahopetnost …)

Borut Gombač Psiček iz megle (izbrano besedilo natečaja)

(V križišču štirih semaforjev se pojavi Psiček iz megle, ki zmede Lišpavega mladeniča z drago limuzino, da povzroči prometno nesrečo. Ko pride Policaj, skuša Lišpavi mladenič krivdo prevaliti na psička, ki pa je medtem čudežno izginil …)

Tatjana Jamnik Pocajt Kruhek je šel po svetu

(Kruhek ostane na polici in ker ni več svež, ga nihče noče kupiti. Ker Kruhek noče pristati v smeteh, se odloči, da se bo odpravil po svetu ter nahranil lačne …)

Darica Majer Leban Poštar Kužek Lužek

(Dedek Mirko in Kužek Lužek se vsak dan skozi gozd odpravita do strica Simona, da bi mu odnesla časopis. Nekega dne pa dedek zboli in kužka prosi, naj zanj opravi nalogo poštarja. Kužek Lužek privoli, vendar zaradi nagajive narave naloge ne izpelje čisto po načrtih …)

Tamara Matevc I feel ™

(Oče Ravish in mama Špela, pisca reklamnih besedil, se pred otrokoma spreta, zato Videk in Ninja pobegneta v svet pametnih tablic, kjer se na nenavadne načine bojujeta za družinski mir …)

Natalija Šimunović - Cilenšek Hijacinta

(Hijacinta pod zemljo šteje noči, ki še manjkajo, da bo lahko pokukala iz zemlje, vendar pot na svet ne bo tako enostavna, saj se okoli Hijacinte nabere nekaj sovražnikov, ki ji ne pustijo vzbrsteti …)

Manuela Strmšek Rdeči pony ali Kako dobiš, kar želiš

(V stari drvarnici sameva Pony, ki si želi, da bi se našel deček, ki bi se želel z njim voziti. Čez dvorišče pa živi Rok, deček z omejenimi gibalnimi sposobnostmi, ki prav tako sanja o kolesu, ki bi bilo pravšnje zanj. Vezni člen med njima je Muc, ki nekega dne posluša hrepenenja malega Roka, nato pa zaide še do drvarnice ...)

Marija Švajncer Spletna pošast, računalniška miška in telefonski škrat

(Spletna pošat, Računalniška miška ter Telefonski škrat se odločijo, da bodo ugrabili otroke ter iz njih napravili sužnje, ki bodo cele dneve tičali pred računalniki. Za njihove namene izvedo Veverica, Kanarček in Vrana ter se odločijo, da morajo otrokom pomagati ...)

DRAMSKO BESEDILO, KI JE BILO NAGRAJENO NA RAZPISU REŽISERJA SAMA M. STRELCA IN IGRALCA VOJKA BELJŠAKA "KDO SE BOJI IVANA KRAMBERGERJA"

Franc Vezela Kdo se boji Ivana Krambergerja

(Monodrama, v kateri Ivan Kramberger na oder pride v pravi bojni opremi, odvrže svoj klobuk ter med preoblačenjem predstavi sebe in svojo življenjsko filozofijo, ki ga stane življenja …)

DRAMSKA BESEDILA ŠTUDENTOV AGRFT

Kaja Balog
Novi svet

(Sara, stara trideset let, svoje starše in sestro pripelje na zapuščeno kmetijo, ki bi jo rada kupila. Za nakup kmetije bi si rada od staršev izposodila 25.000 evrov, vendar starša nad videnim nista najbolj navdušena …)

DRAMSKA BESEDILA ČLANOV DRAMSKEGA KROŽKA FILOZOFSKE FAKULTETE

Urška Arnšek Razpotja

(Moški glas in Ženski glas vodita potopisno predavanje, drugo jutro pa se z njima zbudimo v postelji, kjer sledimo njunim razhajajočim se mislim, ki navidezno idilo vse bolj silijo v smer razpotij …)

Helena Čehovin Gerželj Sergio in Bruna

(Sergio in Bruna sta italijanski par srednjih let. Sergio gleda televizijo, nogomet, Bruna pa ga izziva s strastnim igranjem na pianino, saj bi namesto nogometa raje šla na sprehod. Med njima so vrata, ki se v prepiru, po tem, ko jih Sergio zaloputne, sesujejo. Bruna na pomoč pokliče soseda Silva, ki Brunici, kot jo ljubkovalno kliče, z veseljem priskoči na pomoč, a kaj, ko je tam tudi Sergio …)

Helena Fašalek Sara

(Blaž potrka na vrata sestre Sare, da bi ji povedal, da se bo morala odpovedati denarju, ki ga je zbrala za študij plesa v tujini, saj ga potrebujejo za mamino zdravljenje. Sara se znajde pred dilemo, saj ve za skrivnost, zaradi katere se ne čuti dolžna takoj opustiti svojih sanj …)

Iztok Jereb Drsenje

(Matej se vrne v domače mesto kot pisatelj, ki je izdal popularen roman. Mateju se kmalu pridruži prijatelj iz študentskih dni, Boštjan, ki pa romana še ni uspel prebrati, saj ga Danaja, njegovo dekle ter skupna prijateljica iz študentskih dni, skrbno prebira in skorajda skriva pred njim. Danaja se jima kmalu pridruži, vendar tudi ona noče spregovoriti o vsebini romana. Na njuno nesrečo o romanu spregovori navdušena Natakarica …)

Bojana Jovićević Naravni proračun

(Timur, drvar, okoli šestdeset let, seka drevo nekje v gozdovih sibirske regije ter mu med udarjanjem ekstatično zastavlja vprašanja. V tovarni Jezikovnega delavca pa sledi pričevanje o užitku samopotrjevanja skozi jezik ...)

Brina Klampfer Vse najboljše

(Družina praznuje sinov rojstni dan. Zbrani so Sestra, Ata, Mama in Brat, ki se bo kmalu poročil, zato je ta rojstni dan toliko bolj poseben, saj je zadnji, zaradi česar si Brat zasluži posebno, drago darilo, proti kateremu pa Sestra, ki ji starši nočejo pomagati niti pri najemnini, protestira …)

Urban Pirc Pod steklenim nebotičnikom

(Klošarju Zoranu se neke nedelje na klopci pridruži novopečeni klošar Andrej, ki ga Zoran takoj vzame pod svoje okrilje. Pridruži se jima Uroš, nato še Ajda z dojenčkom in kmalu sledimo razkritju Andrejeve naveze, ki razočara tako klošarja-mentorja Zorana kot tudi ostale navzoče …)

OSTALA BESEDILA

Borut Gombač Ela na otoku Kigani

(V šolski učilnici si predmeti – od Table pa do Globusa – krajšajo čas, ko mednje stopi objokana Ela. Kmalu ugotovijo, da je Eli všeč sošolec Nejc, ki pa se, odkar je v razred prišla nova, bogata sošolka, zanjo ne zmeni več. Ela želi Nejca prepričati z otokom, ki ga ni, vendar neuspešno, kar Elo še dodatno žalosti, zato jo predmeti kmalu prav prijetno presenetijo …)

Bert Savodnik Vzpon in padec poslanca Slanca

(Slavka Slanca, pravnika in domoljubnega pesnika v Zadnji Strugi, po premestitvi tamkajšnjega poslanca v Bruselj, predlagajo za novega poslanca, in sicer pod pogojem, da do Zadnje Struge uredi priključek k avtocesti ter da onemogoči, da bi v njihovi bližini zgradili odlagališče z radioaktivnimi odpadki. Slavko Slanec zmaga na volitvah ter se odpravi v metropolo, vendar ga tamkajšnji politični aparat kmalu potegne pod svoje okrilje …)


(Brala je Anja Bunderla)


***

 

Ekipa SiGledal se čez poletje umika v "zaodrje" in vam želi mirne in prijetne dni. Z vami bomo spet 19. avgusta. Tudi v tem času lahko na SiGledal spremljate ažuren napovednik dogodkov in brskate po drugih zanimivih vsebinah slovenskega gledališkega portala. Morda vas zanima, katere nagrade so prejeli slovenski gledališki ustvarjalci v sezoni 2012/2013, kje vse so gostovali, kaj je izšlo na področju uprizoritvenih umetnosti, kaj vse so v pogovorih za SiGledal povedali ustvarjalci in sopotniki slovenskega gledališča, kakšna razmišljanja se nizajo v rubriki Sodelovanja in v rubriki Iz gledališkega lista. Vljudno vabljeni tudi na e-razstavo Alenka Barlt, kostumografka in Rojevanje ptujskega gledališča. Vnovič. Pobrskajte po spletnem letopisu slovenskega gledališča ali soustvarjajte spletno enciklopedijo, gledališki Wiki. Imenik poveza SiGledal pa je lahko vaša odskočna deska na celo vrsto drugih spletnih strani s področja uprizoritvenih umetnosti.

Dragi avtorji, 30. september je rok za oddajo izvirne slovenske komedije – anonimni natečaj razpisuje Mestna občina Celje kot pokroviteljica in Slovensko ljudsko gledališče Celje kot organizator), 30. november pa za prijavo na razpis za nagrado Slavka Gruma in razpis za nagrado za mladega dramatika (več), ki ju objavlja Prešernovo gledališče Kranj.

Dober veter v vaša jadra vam želi

ekipa SiGledal.

 

 

*Nominirana in nagrajeno besedilo lahko preberete v poletni številki Sodobnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ste-danes-ze-prebrali-dramo