Teden slovenske drame

Kranj, 27. 03. 2019 - 07. 04. 2019


Foto: Arhiv TSD

49. Teden slovenske drame se začne na svetovni dan gledališča, 27. marca, z otvoritvijo in podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije in traja do 8. aprila. Teden slovenske drame je že od svojega začetka osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih. Prešernovo gledališče Kranj ga organizira s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj. 

Festival spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in predstavitev ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in tujimi gledališči ter drugimi ustanovami, pomemben prispevek k spodbujanju uprizarjanja in nastajanja slovenske dramatike pa predstavljajo tudi vsakoletne festivalske delavnice dramskega pisanja in bralne uprizoritve za Grumovo nagrado nominiranih dram, ki jih Prešernovo gledališče Kranj v okviru dnevov nominirancev pripravlja v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) ter Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. 

Selektor 49. Tedna slovenske drame je režiser Marko Sosič. V preteklem letu si je ogledal 57 predstav, med njimi so jih 38 prijavila gledališča, druge pa je, preden je sestavil program, spremljal po lastni presoji.

»Dramska besedila so leta 2018 zaznamovali večja navzočnost del Ivana Cankarja ter besedila in performansi Simone Semenič, lanskoletne nagrajenke Prešernovega sklada. Ob tem bi izpostavil še zastopanost tekstov in priredb slovenskih avtorjev v domala vseh institucionalnih gledališčih, ki so krstila marsikatero novost tako uveljavljenih piscev kot tistih, ki šele prihajajo v gledališko javno zavest. Opazen je še velik delež režiserjev mlade in najmlajše generacije, ki z izostreno idejno zasnovo močno prispevajo k rasti in razvoju sodobnega slovenskega teatra,« je povedal Marko Sosič.

Tekmovalni program (po datumu premiere)

Spremljevalni program (po datumu premiere)

Spletna stran Tedna slovenske drame.

Povezava: Utemeljitev izbora predstav (PDF)

Povezava: Katalog 49. TSD (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/teden-slovenske-drame-f-3