Andraž Polončič Ruparčič, 7. 6. 2019

Andraž Polončič Ruparčič bere sodobno slovensko dramo

Andraž Polončič Ruparčič je slovenist in lektor. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in izbral dramo Draga Jančarja Halštat.

Foto: osebni arhiv

Ko sem brskal po dramskih besedilih na portalu SiGledal in iskal igro, ki bi mi zapolnila četrtkov večer, sem najprej kliknil na par zanimivo zvenečih naslovov, vendar mi potem branje kar ni šlo od rok. Tretja in srečna izbira pa je bil tekst, katerega naslov se navezuje na tudi sicer mi ljubo arheologijo, in čeprav se Halštat Draga Jančarja očitno spogleduje z dandanašnji spolitizirano temo (po)vojnih pobojev, gre za besedilo, ki ga je mogoče brati z različnih zornih kotov. In zato ga lahko zgolj priporočim v branje.

 

Povezava: Halštat

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal, 20. 9. 2012
Poročilo z javnega posveta Ples–rob–središče
Sprašuje: Andraž Polončič Ruparčič, 7. 10. 2007
Intervju z Iztokom Mlakarjem
Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal, 5. 1. 2012
Gledališče na EPK – v znamenju spektakla