Gibanica

Ljubljana, 22. 02. 2023 - 25. 02. 2023

11. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti.


Gibanica – bienale sodobne slovenske plesne umetnosti, od leta 2003 predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska mednarodna selektorska ekipa. Gibanica ponuja nabor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov in velja za najpomembnejšo sodobnoplesno platformo pri nas.

Gre za mešanico nacionalnega plesnega festivala, kjer ima domača javnost možnost pridobiti pregled nad kvaliteto dvoletne plesne ustvarjalnosti, umetniki pa reflektirati kvaliteto domače plesne ustvarjalnosti, in platforme, na kateri se domačim in tujim gostom festivala ponudi v premislek umetnost, ki bi jo utegnili uvrstiti v svoje različne umetniške programe. Poleg glavnega programa, Gibanica vselej ponudi tudi bogat spremljevalni program.

Predstave tekmovalnega programa Gibanice se potegujejo za najboljšo predstavo po izboru občinstva in najboljšo predstavo po izboru žirije.

Od leta 2012 naprej Društvo za sodobni ples Slovenije na Gibanici (prve so bile podeljene februarja 2013) podeljuje tudi nagrado Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa. Nagrada je namenjena ustvarjalcem na področju sodobnega plesa v Sloveniji, ki s svojo vrhunskostjo in inovativnostjo pomembno prispevajo h kakovosti in razvoju sodobnega plesa pri nas. Namen nagrade je spodbujati celostni razvoj področja sodobnega plesa (nagrada se podeljuje plesalcem, koreografom, plesnim pedagogom, kritikom, producentom, oblikovalcem svetlobe in oblikovalcem zvoka na področju sodobnega plesa), motivirati talentirane mlade ustvarjalce kot tudi nagraditi dolgoletno življenjsko delo posameznikov, ki so s svojo umetniško, pedagoško oziroma teoretsko dejavnostjo zaznamovali naš prostor.

Selektorska posadka Gibanice 2023:

Člani strokovne žirije za nagrado Gibanice 2023 za najboljšo predstavo:

Izmed 49 prispelih prijav so selektorice v tekmovalni program izbrale 7 predstav, predstava Reči reči pa se je z nagrado strokovne žirije, ki jo je na Gibanici 2021 prejel koreograf Jan Rozman za predstavo Predmetenje (produkcija zavoda Emanat), v tekmovalni program uvrstila neposredno.

Utemeljitev selektorske žirije:

Kot selektorska ekipa smo imele zelo težko nalogo izbrati sedem izmed devetinštiridesetih zelo raznolikih in kakovostnih predstav, ki bi predstavljale nekakšen izbor slovenske produkcije v zadnjih dveh letih. Zato smo se odločile, da bomo predstavile dela, ki kažejo koreografske pristope k telesu, prostoru, času in materialom, ki razkrivajo napredne poglede na plesno umetnost.

Letošnji izbor povezuje ples, gibanje in koreografijo z aktualnimi temami, ki se nam zdijo pomembne, kot so tehnologija in telo, izčrpanost, feministično telo in pripovedovanje zgodb, gledalstvo in pogled, pa tudi ples in dekonstrukcija gibanja v zgodovini in do danes, s čimer ponuja različna razumevanja plesne umetnosti. Izbrana umetniška dela ne prinašajo samo somatske razsežnosti, temveč obravnavajo ples kot relevantno družbenopolitično umetnost. Predstavljajo raznolike poetike, krajine, somatske rešitve in gibalne taktike, ki razkrivajo sveže poglede na plesno umetnost v slovenskem kontekstu. Dela raziskujejo gibe in problematiko, ki sprožajo transformacije v telesu, ter na odru ustvarjajo raznolike ideje, ki preoblikujejo oder in njegov pomen, pa tudi način, na katerega gledamo predstave.

Pri izboru upoštevamo vpliv različnih praks, pa tudi značilnosti in potenciale sistema, ki te prakse vzdržuje, s poudarkom na novih idejah, vrednotah in orodjih za hitro spreminjajoči se svet.

IZBRANE PREDSTAVE (po abecednem redu):

Izbrane predstave tekmovalnega programa so se potegovale za nagrado Gibanice 2023 za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za nagrado Gibanice 2023 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.

Organizacija: Društvo za sodobni ples Slovenije; partnerji: Cankarjev dom, Bunker, Emanat, Maska, Plesni Teater Ljubljana, Pekinpah, DruštvoNagib, Zavod MOja KreacijA Maribor, DUM – Društvo umetnikov, ENKNAP, NDA Slovenija, Platforma NEST, Mesto žensk, JSKD.

UTEMELJITEV NAGRAD GIBANICA 2023

UTEMELJITVE NAGRAD KSENIJE HRIBAR 2023


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/gibanica-f-3