"Predstava se ustvarja v gledalcu, ko ji je priča"

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

20. avgusta 1972 se je rodil režiser in raziskovalec igre Tomi Janežič, eden najdejavnejših gledaliških ustvarjalcev pri nas. Je redni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, predava pa tudi v tujini.


Tomi Janežič / Foto: Žiga Koritnik

Diplomiral in magistriral je na AGRFT iz gledališke režije ter dokončal večletno mednarodno psihodramsko izobraževanje Inštituta za psihodramo iz Beograda in Centra za psihodramo iz Zagreba s pridobitvijo certifikata psihodramskega terapevta pa tudi Uvodni študij skupinske analize Inštituta za skupinsko analizo v Ljubljani, dodatno se je izpopolnjeval pri nas in v svetu predvsem na področju različnih igralskih tehnik in psihodrame. Od leta 1996 vodi Studio za raziskavo umetnosti igre, v okviru katerega se – ob sodelovanju s sorodnimi organizacijami in strokovnjaki iz tujine – posveča raziskavam s področja igre. Zadnja leta se dejavnosti izvajajo v Kruščah, in sicer v obliki delavnic, predavanj, razgovorov in umetniških dogodkov. Poleti 2021 potekata festivala Telesa svetovi in prostorska delavnica Pripadanje prostorom.

Tomi Janežič: Gledališče razumem kot skupinski proces, tudi vsak gledalec gre skozi oseben proces, ker v resnici ogromno dela. Ob ogledu občinstvo ogromno razmišlja, čuti, asociira, analizira, si predstavlja, hkrati pa se odvija skupinski proces, ker se gledalčevo bivanje z drugimi v skupini skozi dan spreminja.*

Kot režiser sodeluje s slovenskimi in tujimi gledališči. V slovenskih gledališčih je doslej režiral več kot dvajset predstav, preizkusil pa se je tudi v vlogi igralca, avtorja, prirejevalca ter oblikovalca zvoka in svetlobe ter scenografa. Njegova prva samostojna režija v profesionalnih gledališčih je bila režija predstave Equus Petra Shafferja v Mestnem gledališču ljubljanskem leta 1996. V zadnjem desetletju je deloval pretežno v tujini. K nam se je "vrnil" z deseturno predstavo še ni naslova Simone Semenič v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, nazadnje pa je režiral tri ure krajšo predstavo Sedem vprašanj o sreči, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Lutkovnega gledališča v Ljubljani. Za omenjeni predstavi je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Več o režiserju in njegovem delu lahko preberete v spletni enciklopediji slovenskega gledališča SiGledal wiki, v sklopu Repertoar, bazi preteklih profesionalnih in polprofesionalnih produkcij, pa boste našli seznam vseh njegovih režij v slovenskih gledališčih. Vabljeni tudi k branju Zapisa iz brloga, s katerim se je odzval na pismo ene od gledalk, ki je sodelovala v akciji Pismo mojemu igralcu, ki je med zaprtjem gledališč potekala na portalu SiGledal in v kateri so ljubitelji gledališča pisali pisma gledališkim ustvarjalcem in delavcem.

 

* Tomi Janežič: Protagonist predstave so ženske fantazije, Don Juan je le projekcijsko platno (www.rtvslo.si, 1. 11. 2018)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-se-ustvarja-v-gledalcu-ko-ji-je-prica