Gibanica

Ljubljana, 15. 09. 2021 - 18. 09. 2021

10. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti


Leto in pol trajajoče pandemične razmere so povsem premešale dogodke z izvedbami in načini izvedb ter produkcijske načrte na področju kulture in umetnosti, zaradi česar je tudi jubilejna 10. izdaja Gibanice – bienala slovenske sodobne plesne umetnosti prestavljena iz prve polovice leta 2021 na september.

Selektorska ekipa Gibanice 2021, ki jo sestavljajo Zala Dobovšek – dramaturginja, gledališka kritičarka in teatrologinja, Betina Mausch – umetniška in izvršna direktorica plesne organizacije tanzhaus nrw Düsseldorf ter Benjamin Perchet – direktor plesnega festivala Dublin Dance Festival, je tako izbirala med 54 prijavljenimi predstavami v dveh etapah. Predstava Ni mogoče čakati zaman pa se je v tekmovalni program uvrstila neposredno, kot nagrada za producenta zmagovalne predstave strokovne žirije Gibanice 2019; prejela sta jo Leja Jurišić in Marko Mandić za predstavo Skupaj v produkciji društva Pekinpah.

 

Utemeljitev selektorske žirije:

Izbor predstav za 10. Gibanico v letu 2021 kaže na pestrost in živahnost slovenske sodobnoplesne scene. Upamo, da bo izbrani nabor gibanj, tematik in čustev gledalce zadovoljil in jih spodbudil k razmisleku o času, v katerem živimo.
Koreografija predmetov, drag, urbani kulturni vplivi, refleksivni ogled mesta, koreografska eksplozija ali geste vsakdanjega življenja, intimna ali zgodovinska pričevanja: komaj čakamo, da se ponovno zberemo v Ljubljani ter v živo praznujemo raznoliko umetnost plesa.

Po enoletni prekinitvi z občudovanjem gledamo na vse umetnice in umetnike in, ki so se prijavili na festival, medtem ko so bili gledališki zastori spuščeni, nastajajoče produkcije odpovedane, načrti za prihodnost pa porušeni.
Naš cilj je bil, da bi izbor odražal ustvarjalnost in edinstvenost umetnic in umetnikov v Sloveniji ter izpostavil najpomembnejša dela, ki trenutno nastajajo na tem območju.

Pri tem smo sledili kriterijem odličnosti, eklekticizma in drznosti. Izbrane predstave smo – od blizu in od daleč – proučili skozi prizmo raznolikosti v smislu kulture, spola, starosti in sloga.

 - Zala Dobovšek, Bettina Masuch, Benjamin Perchet

IZBRANE PREDSTAVE:

Izbrane predstave se potegujejo za nagrado Gibanice 2021 za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za nagrado Gibanice 2021 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/gibanica-f-2