Gibanica

Ljubljana, 08. 03. 2017 - 11. 03. 2017

8. bienale sodobne plesne umetnosti


Od leta 2003 Gibanica, bienale sodobne plesne umetnosti, predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska selektorska ekipa. Gibanica ponuja nabor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov in velja za najpomembnejšo sodobnoplesno platformo pri nas. Gre za mešanico nacionalnega plesnega festivala, kjer ima domača javnost možnost pridobiti pregled nad kvaliteto dvoletne plesne ustvarjalnosti, umetniki pa reflektirati kvaliteto domače plesne ustvarjalnosti, in platforme, na kateri se domačim in tujim gostom festivala ponudi v premislek umetnost, ki bi jo utegnili uvrstiti v svoje različne umetniške programe.

***

Utemeljitev selektorjev:

"Na Gibanico 2017 se je prijavilo 44 umetnikov in skupin, kar je nazoren pokazatelj vitalnosti slovenske sodobnoplesne scene. Poleg tega so prijave odražale izjemno estetsko raznolikost in pestrost, z umetniki, ki izhajajo iz različnih ustvarjalnih okolij in različno pristopajo k sodobnemu plesu. Zdelo se je nemogoče, da bi Gibanica lahko bila reprezentativni pregled slovenske sodobnoplesne ustvarjalnosti, tako da smo nazadnje poskušali izpostaviti tista dela, ki imajo prepričljivo umetniško noto. Po našem prepričanju je dejstvo, da format velikega števila del presega majhne forme, zelo pozitivno, saj dokazuje sposobnost razvijanja širših koreografskih in estetskih konceptov navkljub očitno težkim materialnim razmeram. Posledično nam je prisotnost kompleksnih del z večjim številom sodelujočih, ki predstavljajo zelo različne umetniške postulate, omogočila sestaviti program z deli različnih dimenzij in form.
Upamo, da naša izbira odraža umetniško raznolikost in prodornost slovenskega sodobnega plesa in tako domačemu kot tujemu občinstvu ponuja navdihujoč pregled sodobnoplesne ustvarjalnosti."

Selektorji: Angela Glechner (Avstrija), umetniška in finančna direktorica SZENE Salzburg in festivala Sommerszene; Suzana Koncut (Slovenija), koreografinja, plesalka in prevajalka; Eddie Nixon (Velika Britanija), direktor razvoja gledališča in umetnikov v londonskem centru sodobnega plesa The Place.

IZBRANE PREDSTAVE (po abecednem redu):


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/gibanica-f