Bienale ULU

Maribor, 06. 09. 2023 - 09. 09. 2023

12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije


Foto: Arhiv LGMB

Od 6. do 9. septembra 2023 je v Lutkovnem gledališču Maribor potekalo 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor, v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, po izboru selektorice.

Tokrat je selekcijo opravila Zala Dobovšek, ki si je ogledala 42 predstav. V tekmovalni program festivala je uvrstila šest predstav, štiri predstave pa v spremljevalni program.

Selektorica opaža » … da se nahajamo v trenutku porasta lutkovno-animiranih predstav za odrasle, kar odseva tudi tekmovalni program, ki ga sestavljajo tri otroške predstave in tri predstave za mlade/odrasle, slednje prav tako izstopajo v spremljevalni sekciji. Zdi se, da počasi, a vztrajno zlasti predmetno gledališče v širšem polju uprizoritvenih praks dobiva pomembno mesto in več prostora za raziskovanje in eksperiment. Njegova relevantnost se kaže tako na strani ustvarjalnih zasedb kot tudi občinstva in kritike.«

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je osrednji nacionalni festival, ki si zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti (selektorjem, organizatorjem in direktorjem tujih festivalov in gledališč, kritikom in drugi zainteresirani javnosti), izmenjave znanj in izkušenj, prikaza najzanimivejših vsebin in nagrajevanju najboljših stvaritev. Je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te. V sklopu festivala so poleg predstav strokovni posvet namenjen ustvarjalcem in producentom, v sodelovanju z mladimi kritiki potekali pogovori o predstavah. Osrednja razstava na bienalu je predstavljala delovanje gledališča Zapik, na festivalu so predstavili revijo Lutka, posebno pozornost pa so namenili novemu Lutkovnem muzeju Maribor, ki je zaživel preteklo leto.

Predstave je ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali Alja Predan, Jelena Sitar Cvetko in Igor Tretinjak.

TEKMOVALNI PROGRAM

SPREMLJEVALNI PROGRAM


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/bienale-ulu-f-3