STA, 4. 9. 2012

Anton Podbevšek Teater še v Novem mestu premierno s koprodukcijskim Plesom v dežju

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo danes uprizorili odrsko različico Plesa v dežju, dramatizacijo romana Dominka Smoleta in filma Boštjana Hladnika, ki so jo pripravili v koprodukciji z Mestnim gledališčem ljubljanskim (MGL). Potem ko so predstavo na mali sceni MGL že uprizorili junija, jo predstavljajo še domačemu občinstvu.
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Kot so zapisali pri APT, gre pri omenjeni predstavi v režiji Matjaža Bergerja in dramaturgiji Nane Milčinski za projekt odrske upodobitve edinega Smoletovega romana Črni dnevi in beli dan iz leta 1958 in filma Ples v dežju, ki ga je Hladnik posnel leta 1961.

Z nasveti so ustvarjalcem predstave priskočili na pomoč filmska teoretika Stojan Pelko in Zdenko Vrdlovec ter igralec Miha Baloh, ki je v Hladnikovem filmu igral Učitelja F. Pri nastajanju predstave pa so se naslonili tudi na monografijo o Dominiku Smoletu Gorana Schmidta in avtorjeva pisma, objavljena v njegovih zbranih delih ter spominih Tarasa Kermaunerja.

Po Bergerjevih besedah pa pri njegovem Plesu v dežju vseeno ne gre le za umetniško oddolžitev vrhunskima umetniškima stvaritvama, temveč v prvi vrsti za uprizoritveni spopad s temo, kako se zoperstaviti zagatnemu družbenemu stanju.

Tako kot so Smoletovi intelektualno-umetniški junaki konec petdesetih let prejšnjega stoletja nesrečno tavali po svetu in iskali srečo v ljubezni ter v karieri, tako Berger tudi sodobno družbeno stanje označuje za enako nenavdihujoče in turobno, poudarjajo v APT.

"Brezčasnost dogajanja je postavljena v sublimno strukturo, ki jo potuji membrana, ki omogoča mizanscensko globino polja, in je tudi zaslon (fantazme), ki sledi tridelni strukturi asociacij, sanj in realnega glavnih junakov," so dodali.

V predstavi nastopajo Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Pavle Ravnohrib, Jaka Lah, Barbara Ribnikar in Tomislav Tomšič. Kostumograf je Alan Hranitelj, avtor glasbe Peter Penko in avtor intermedijske intervencije Igor Štromajer.