Anton Podbevšek Teater še v Novem mestu premierno s koprodukcijskim Plesom v dežju

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo danes uprizorili odrsko različico Plesa v dežju, dramatizacijo romana Dominka Smoleta in filma Boštjana Hladnika, ki so jo pripravili v koprodukciji z Mestnim gledališčem ljubljanskim (MGL). Potem ko so predstavo na mali sceni MGL že uprizorili junija, jo predstavljajo še domačemu občinstvu.


foto Barbara Čeferin

Kot so zapisali pri APT, gre pri omenjeni predstavi v režiji Matjaža Bergerja in dramaturgiji Nane Milčinski za projekt odrske upodobitve edinega Smoletovega romana Črni dnevi in beli dan iz leta 1958 in filma Ples v dežju, ki ga je Hladnik posnel leta 1961.

Z nasveti so ustvarjalcem predstave priskočili na pomoč filmska teoretika Stojan Pelko in Zdenko Vrdlovec ter igralec Miha Baloh, ki je v Hladnikovem filmu igral Učitelja F. Pri nastajanju predstave pa so se naslonili tudi na monografijo o Dominiku Smoletu Gorana Schmidta in avtorjeva pisma, objavljena v njegovih zbranih delih ter spominih Tarasa Kermaunerja.

Po Bergerjevih besedah pa pri njegovem Plesu v dežju vseeno ne gre le za umetniško oddolžitev vrhunskima umetniškima stvaritvama, temveč v prvi vrsti za uprizoritveni spopad s temo, kako se zoperstaviti zagatnemu družbenemu stanju.

Tako kot so Smoletovi intelektualno-umetniški junaki konec petdesetih let prejšnjega stoletja nesrečno tavali po svetu in iskali srečo v ljubezni ter v karieri, tako Berger tudi sodobno družbeno stanje označuje za enako nenavdihujoče in turobno, poudarjajo v APT.

"Brezčasnost dogajanja je postavljena v sublimno strukturo, ki jo potuji membrana, ki omogoča mizanscensko globino polja, in je tudi zaslon (fantazme), ki sledi tridelni strukturi asociacij, sanj in realnega glavnih junakov," so dodali.

V predstavi nastopajo Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Pavle Ravnohrib, Jaka Lah, Barbara Ribnikar in Tomislav Tomšič. Kostumograf je Alan Hranitelj, avtor glasbe Peter Penko in avtor intermedijske intervencije Igor Štromajer.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/anton-podbevsek-teater-se-v-novem-mestu-premierno-s-koprodukcijskim-plesom-v-dezju