Bienale ULU

Maribor, 11. 09. 2019 - 14. 09. 2019

10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije


Festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor, v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon.

Selektorica Nika Leskovšek je po ogledu 64 predstav v tekmovalni program uvrstila enajst predstav. Zapisala je: »Iskala sem predstave, v kateri prihaja lutkovni medij do izraza v vsej svoji avtonomnosti, kjer je bil jasno razviden interes, tako zanimanje kot radovednost ustvarjalcev pri raziskovanju zmožnosti lutkovnega medija v najširšem pomenu besede, kjer so z izvirnostjo in kreativnostjo izkoriščali vse potenciale lutkarstva, gledalcem pa odkrivali sveže načine njegove prikaznih zmožnosti in uporabe.« Ob tekmovalnih pa je izbrala še pet predstav v spremljevalni program.

Festival predstavlja izbor iz produkcije slovenskega lutkovnega gledališča, možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja. Gre za osrednji nacionalni festival, ki si zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti (selektorjem, organizatorjem in direktorjem tujih festivalov in gledališč, kritikom in drugi zainteresirani javnosti), izmenjave znanj in izkušenj, prikaza najzanimivejših vsebin in nagrajevanju najboljših stvaritev. Je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te.

Del festivala je tudi strokovni posvet Prostori lutkovnega raziskovanja, v okviru katerega se ukvarjajo z zagatami in izzivi kot potenciali novih lutkovnih poti, pa tudi pogovori o predstavah, dve razstavi, Kritiško-novinarski seminar. Vse z namenom omogočili strnjen vpogled v lutkovno dogajanje zadnjega obdobja.

V okviru festivala poteka tudi »showcase«, namenjen mednarodni strokovni javnosti; osemnajst tujih predstavnikov lutkovnih festivalov in gledališč bo spremljalo dogajanje na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

 

Tekmovalni program bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija:

Kalle Nio, finski vizualni umetnik in režiser deluje na presečišču gledališča, vizualne umetnosti, filma, umetnostne zgodovine, cirkusa in čarovnije. Sodi med najvznemirljivejše sodobne ustvarjalce tudi na področju lutkovne umetnosti. 

Danijel Demšar, ilustrator, grafik, slikar in lutkar, prejemnik Levstikovih nagrad in nagrad Hinka Smrekarja. Scenograf in avtor likovnih podob lutkovnih predstav je ustvarjal predvsem v Lutkovnem gledališču Ljubljana in v Mini teatru. 

Blaž Lukan, visokošolski učitelj za področje dramaturgija in scenske umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Bil je umetniški vodja v gledališču Glej in v SLG Celje; uveljavil se je predvsem kot gledališki kritično-analitični kronist in teoretik; a je tudi esejist, pisec leksikonov, priročnikov, delovnih zvezkov za osnovne šole, dramatizacij in avtorskih besedil, izdal je več pesniških zbirk.

 

Tekmovalni program:

 

Spremljevalni program:

Povezava: Katalog 10. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/bienale-ulu-f-1