9. Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Avtor: LGMB

Od 13. do 16. septembra 2017 bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekal 9. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. To je festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor.


9. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

V svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorice Olge Vujović, ki je po ogledu 53 prijavljenih predstav v tekmovalni program izbrala devet predstav in v svoji obrazložitvi zapisala: "Tako sem v tekmovalni program izbrala devet predstav: ker so bile dobro animirane in so izhajale iz lutkovne logike, ker so imele razumljivo zgodbo, pomen in sporočilo, ker so bile vizualno atraktivne in estetske, ker so dobro zvenele (govorna artikulacija in glasba), ker so igralci igrali s srcem in razumom … in na koncu zato, ker sem si jih želela znova ogledati."

Tekmovalni program bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi:

Morana Dolenc, ki je leta 2005 zaključila študij na École Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette v Franciji, nato pa tri leta kasneje diplomirala še iz teatrologije na Sorboni. Med letoma 2008 in 2012 je vodila mednarodni lutkovni festival PIF, bila je tudi dolgoletna članica lutkovnega studia ZeKaM, kjer je igrala v številnih uprizoritvah. Trenutno sodeluje s številnimi hrvaškimi in tujimi gledališči ter z mnogimi priznanimi umetniki. Leta 2012 je ustanovila umetniško organizacijo LOFT.

Tin Grabnar, režiser in član gledališča Moment, Gledališke šole Prve gimnazije in Gledališke šole MKC ter vodja gibalnega gledališča Dotik. Ustvaril je vrsto predstav, ki so odmevale doma in v tujini ter za svoje delo prejel več nagrad.

Nika Leskovšek, ki trenutno deluje kot raziskovalka-asistentka na AGRFT, kjer razvija svojo doktorsko disertacijo. Dejavna je kot teoretska in praktična dramaturginja; pri gledaliških predstavah sodeluje z režiserji raznolikih poetik. Piše tudi teoretske razprave in analize na področju sodobnih scenskih praks in sodobne slovenske ne-več-dramske pisave za različne strokovne revije in medije. Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS).

Tekmovalni program:
1. ČUK NA PALICI ( Kulturni zavod Kult / Nika Bezeljak / Laura Zafred)
2. SANJE O ZVEZDI ( Lutkovno gledališče Maribor)
3. BI SE GNETLI NA TEJ METLI? (Lutkovno gledališče Ljubljana)
4. ZVERINICE IZ STRIPA ( Pripovedovalski variete / Stripburger / Forum Ljubljana)
5. O DEČKU IN PINGVINU (Lutkovno gledališče Maribor / Mini teater / Moment)
6. MEDVED IN MALI (Lutkovno gledališče Ljubljana)
7. ZA PETIMI GORAMI (Hiša otrok in umetnosti / Lutkovno gledališče FU-FRU)
8. KAJ PA ČE … (Lutkovno gledališče Maribor)
9. KARELČKOVE ZGODBICE (Lutkovno gledališče Ljubljana)

Spremljevalni program:
1. PIRAT IN LUNA (Lutkovno gledališče Maribor)
2. VIRGINIJA VOLK (Lutkovno gledališče Ljubljana )
3. VIKTORIJA 2.0 (Moment in GT22)
4. PETER KUŠTER (SNG Nova Gorica)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/9-bienale-lutkovnih-ustvarjalcev-slovenije