55 let Linhartovega srečanja

Avtor: JSKD

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občina Postojna vabita na 55. Linhartovo srečanje, festival najboljših gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki že več kot pol stoletja predstavlja ustvarjalni vrh slovenskega ljubiteljskega gledališča. Festival bo v Kulturnem domu Postojna potekal od četrtka, 29. 9. 2016, do sobote, 1. 10. 2016, ko bo JSKD najboljšim podelil najvišja priznanja festivala, matičke.


Blazinec / Foto: Matej Maček

Letos se bo občinstvu predstavilo sedem najboljših gledaliških skupin Slovenije, katerih predstave je izmed tridesetih, ki so se uvrstile na regijsko raven, izbrala selektorica festivala Ana Ruter. Najboljše predstave letošnjega Linhartovega srečanja bo izbrala žirija v sestavi gledališka kritičarka, teoretičarka in direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran (predsednica žirije), režiser, dramatik in profesor na AGRFT Matjaž Zupančič ter igralec Jurij Zrnec.
Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Letos se je na lokalni ravni za nastop na festivalu potegovalo kar 125 predstav, kar priča o izjemni vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas.

55. Linhartovo srečanje se bo pričelo v četrtek, 29. 9. 2016, ob 10.00, v Kulturnem domu Postojna s spremljevalno predstavo GENERACIJE Inštitura za boljše čase Maribor, ki je zmagala na letošnjih Vizijah, Festivalu mladinske kulture v Novi Gorici. Slavnostna otvoritev festivala se bo pričela ob 20.00, ko bo JSKD med drugim podelil tudi Linhartovo plaketo in Linhartove listine za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča v lanskem letu. Prejemnik Linhartove plakete za leto 2015 je celjski ljubiteljski igralec Živko Beškovnik, Linhartove listine pa bodo prejeli Stane Čuden, Petra Mlinar in Bojan Vister. Poleg tekmovalnih bomo ba festivalu videli še dve spremljevalni predstavi – že omenjeno zmagovalko Vizij in predstavo Zaročenke Studentskog teatra "Lero" Dubrovnik s Hrvaške.

Festival se bo slovesno zaključil v soboto, 1. 10. 2016, ob 20.00, ko bo žirija najboljšim podelila priznanja, in sicer matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije. Tudi letos bo imela žirija možnost opozoriti na vrhunske stvaritve s posebnimi priznanji žirije.

Državna selektorica Ana Ruter je za zaključni festival v Postojni izbrala naslednje predstave:
GRENKI SADEŽI PRAVICE (Milan Jesih) gledališke skupine ONinME Ljutomer, MACBETH (William Shakespeare) Gledališča Zarja Celje, IKARUS (Rok Sanda) Društva Mali Petelin, NA ODPRTEM MORJU (Slawomir Mrožek) Gledališke skupine KUD Štefan Kovač Murska Sobota, TRIKO (Milan Jesih) Šentjakobskega gledališča Ljubljana, GOLI PIANIST (Matjaž Zupančič) Teatra JJ, KD Janez Jalen, Notranje Gorice in SAMOTNI ZAHOD (Martin McDonagh) KD Igralska skupina pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice.

Ana Ruter, selektorica 55. Linhartovega srečanja: »Skupine, ki so se uvrstile na festival, svoje gledališko poslanstvo jemljejo resno in z vso odgovornostjo. Imajo tako kratkoročno kot dolgoročno vizijo za svojo gledališko pot, na kateri ne vidijo le trenutne predstave, ampak predvsem večletni razvoj skupine, pa tudi gledališko izobrazbo publike. Že s samo izbiro besedila si močno začrtajo ustvarjalno pot predstave, saj kvalitetna besedila ponujajo veliko več materiala za odrsko ustvarjanje. Že nekaj sezon je rahlo zaskrbljujoč trend zmanjševanja števila ljubiteljskih režiserjev. Sploh na Linhartovem srečanju v Postojni, kjer se predstavi vrh ljubiteljske gledališke produkcije, je navadno večina režiserjev profesionalcev (režiserji, igralci ali dramaturgi, ki imajo formalno izobrazbo v svojem poklicu). Na letošnjem srečanju se bosta predstavila dva ljubiteljska režiserja in sicer Rok Sanda z avtorsko predstavo in Tomaž Krajnc. Prav slednji je bil s predstavo Blazinec veliki zmagovalec lanskoletnega Linhartovega srečanja. Osebno se mi zdi to zelo pomembno priznanje, saj je hkrati dokaz, da lahko tudi neformalno izobražen režiser enakovredno parira profesionalnim kolegom in ustvari gledališki presežek.«

Povezava: Programska knjižica 55. Linhartovega srečanja (PDF/1,7 Mb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/55-let-linhartovega-srecanja