Odprto pismo Zoranu Jankoviču‏, županu MOL

Avtor: Gledališče Glej

"Njim pa je že pokojni Peter Božič rekel, da jih je treba zapreti, ker je njihova predprejšnja direktorica ves denar, ki ga je dobila od mesta, porabila za plače."


Spoštovani gospod župan Zoran Janković,

v vašem intervjuju v Objektivu ste pavšalno, malenkostno in poniževalno opravili z vprašanjem našega gledališča, ob tem pa opletali še z dobrim glasom pokojnega, g. Petra Božiča, citiram: "Njim pa je že pokojni Peter Božič rekel, da jih je treba zapreti, ker je njihova predprejšnja direktorica ves denar, ki ga je dobila od mesta, porabila za plače." Dovolite, da začnemo z nekaj demantiji. Ne vemo, kaj je rekel vam: v pogovorih z novo ekipo je leta 2007 g. Peter Božič izkazal veliko naklonjenost vsebinski prenovi tega najstarejšega neodvisnega gledališča v Sloveniji. To podporo je jasno izrazil tudi v prisotnosti vašega podžupana, g. Moderndorferja.

Žal pa se njegova podpora ni nikoli prevedla v konkretno, finančno podporo vaše uprave: v zadnjih treh letih je Gledališče Glej od Mestne občine Ljubljana prejelo točno 76.600,00 € za izvedbo vsakič znova od strokovne komisije potrjenih projektov, pri čemer smo samo v vzdrževanje prostora, ki je v lasti MOL, v teh istih letih vložili 62.620,52 € (81,75%). Ob naših pogostih obiskih vaše pisarne so vam zelo dobro znane okoliščine, v katerih smo zadnja tri leta delovali. Ker smo po starem vodstvu podedovali velik dolg do ustvarjalcev, dobaviteljev in upnikov, smo ekipa in ustvarjalci tri leta delali za izredno nizke honorarje, da smo s sredstvi, namenjenimi programu, iz vseh možnih virov stanje sanirali. V vsem tem času ni nihče v našem gledališču prejemal "plače", dohodka iz rednega delovnega razmerja, ker si tovrstne varnosti ekipa Gleja, kot še mnogi kulturni delavci, ne more privoščiti.

Znano vam je tudi, da od MOL ne prejemamo prav nikakršnih sredstev za upravljanje z infrastrukturo, ki jo razumemo kot temeljno in ključno za ljubljansko in slovensko kulturo. Kljub temu z njo ravnamo v javnem interesu in vedno znova na našem odru gostimo ogromno projektov in dogodkov, od za slovenski in evropski ključnih gledaliških festivalov (IETM, DNA, Ex Ponto, Mesto žensk, Mladi levi, Exodos, Gibanica, Goli oder, ...) do projektov skupin, posameznikov in organizacij brez lastnih prostorov (Gledališče Konj, Gledališče Labirint, Gledališče FRU FRU, Fičo Balet, Zavod OPS, E.P.I. Center, Zavod Sploh, ZDUS, Gledališče ŠKUC, Via Negativa, AGRFT, ...). Iz vseh naših pogovorov zelo dobro veste, da ima Glej že tri leta novo vodstvo, na katerega se je nanašalo tudi novinarjevo vprašanje. Naš prenovljen tri letni program je potrdila in podprla strokovna komisija MzK, tiste malo projektov, ki smo jih glede na omejitve smeli prijaviti na MOL, pa je vsako leto podprla vaša komisija. Prav v letošnjem letu sta našo vizijo in načrte za štiri oziroma tri leta podprli tako komisija MzK kot komisija MOL. Kljub visoki oceni komisije ste nam pri MOL odobrili na letni ravni (glede na ostale prosilce in glede na predvidene stroške) disporoporcionalno malo sredstev. Z našo pritožbo (prilagamo) se je komisija strinjala, kar pa se spet ni prevedlo v konkretna dodatna sredstva.

Očitno se je vaša pavšalna in neinformirana ocena (v treh letih se niste ne vi, ne vaši podžupani kljub vabilom udeležili niti enega dogodka v našem gledališču) prevedla v konkretno finančno sliko. Smo pred zaprtjem? Če nas je "treba zapreti", kot pravite, nas zaprite. Dobro veste, da je v najemni pogodbi za naše prostore jasno določeno, da jo lahko MOL kadarkoli brez razloga razdre.

Če pa obstaja možnost, da ostanemo odprti, vas na tem mestu pozivamo:

Vsekakor pa vas prosimo, da se v prihodnje vzdržite žaljivih in pavšalnih komentarjev o našem gledališču. Vaša izjava ni razvrednotila samo treh let dela naše ekipe, temveč tudi kreativnost, požrtvovalnost in uspehe umetnikov, ki so ustvarili zadnje tri sezone našega gledališča.

V pričakovanju odgovorov,

ekipa Gledališča Glej:
Jure Novak, Inga Remeta, Simona Hamer, Matija Šturm, Mare Bulc

Pritožba na zadnji razpis MOL 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/odprto-pismo-zoranu-jankovi%C4%8Du-%C5%BEupanu-mol