V Gleju tri predstave v angleščini za tuje občinstvo

Avtor: STA

V Gledališču Glej so v sklopu programa Glej, čez mejo! pripravili projekt Glej, v angleščini!. Namenjen je tujim gledališčnikom, ki živijo v Sloveniji, da se srečajo in spoznajo ter sodelujejo s slovenskimi kolegi. V juniju bodo v Gleju na sporedu tri predstave v angleškem jeziku: zgodbe z mesta na meji (vol. II), Nekaj v kleti in Rdeči kabaret.


Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ciljno občinstvo projekta Glej, v angleščini! so tujci, ki živijo v Sloveniji, med katerimi so tudi številni gledališki ustvarjalci, ter turisti, ki jih privabi slovenska prestolnica. "S tem projektom se usmerjamo na tuje občinstvo, ki zaradi jezikovnih preprek ne more spoznati oziroma priti v stik s produkcijo, ki nastaja v Sloveniji," je povedal zadolženi za odnose z javnostmi in marketing v Gledališču Glej Rok Avbar.

Na spored Glej, v angleščini! so vključili dve gostujoči predstavi ter eno koprodukcijo s tujim ustvarjalcem. Že v četrtek, 13. junija s ponovitvijo v soboto bo na sporedu prva predstava iz sklopa Glej, v angleščini! - zgodbe z mesta na meji (vol. II) (tales from bordertown (vol. II)) avtorja in izvajalca Erica Deana Scotta v režiji Erike Latta. "Predstava brez kompleksnih svetlobnih rešitev - samo reflektor in žarnica nad mizo - ter brez zvočnih ali glasbenih posegov, ki bi nas zamotili, je vrhunski podvig golega pripovedovanja," napovedujejo v Gleju.

V koprodukciji Gleja pa je nastala predstava producenta in režiserja Carlosa Pascuala Nekaj v kleti (Something in the Basement), ki bo premierno uprizorjena 19. junija. V uprizoritvi, nastali po motivih kratke drame Nekaj v kleti Dona Nigroja, partnerja Mary (Inti Šraj) in Philip (Dean Scott) brodita po najnižji točki svojega razmerja. "Od tu naprej lahko dolgčas prekineta samo obžalovanje in jeza," piše v predstavitvi. Ponovitvi predstave bosta na sporedu 20. in 21. junija.

Konec meseca, 27. in 28. junija, bodo v Gleju v angleščini uprizorili še avtorsko predstavo Rdeči kabaret (Red Cabaret) v izvedbi skupine Red Cabaret. To je predstava, ki je, kot so zapisali v Gleju, zvabila gledališče v nočni bar. Je spektakel ekstravagantnih artistk, plesalk in igralcev. V gledališču gledalce vabijo naj ne zamudijo "spogledovanja s tabuji, politično nekorektnostjo in malimi travmami poročenih mož in zapuščenih žensk."

Program Glej, čez mejo! je sicer namenjen gostovanjem tujih gledališč v Sloveniji oziroma gostovanju ekipe Gleja pri sorodnih gledališčih v tujini, s katerimi delijo videnje gledališkega prostora in razbijanja odrskih kodov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-tri-predstave-v-anglescini-za-tuje-obcinstvo