Turk: Prevzem imena politika v umetniške namene je "umna marketinška poteza"

Avtor: STA

Minister, pristojen za kulturo Žiga Turk se je včeraj na svojem blogu Čas-opis odzval na pismo umetniškega tria Janezov Janš, ki podpisuje film Jaz sem Janez Janša. Med drugim je Turk v odzivu zapisal, da je omenjeni film po njegovem mnenju v Sloveniji užalil marsikoga in izrazil nestrinjanje z zlorabo politikov za umetniške in karierne ambicije.


V pismu so umetniki povzeli ministrove besede na posvetu na temo Kultura včeraj, danes, jutri v državnem svetu, ko je zagotavljal, da ministrstvo pod njegovim vodstvom ni odobrilo nobenih umetniških projektov, katerih cilj bi bilo blatenje ali smešenje voditeljev trenutne opozicije.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je na blogu zapisal, da je to, kaj je žaljivo in kaj ni, "seveda stvar občutenja vsakega posameznika". Po njegovih besedah je film trojice umetnikov Jaz sem Janez Janša marsikoga v Sloveniji užalil. "Vaš film pri nekaterih budi užaljenost, odpor, zgražanje, pri drugih navdušenje, posmeh, privoščljivost. Dosegel je namen umetnosti, lahko vam pa očitam, da ste pri tem ubrali bližnjico. Istega efekta s filmom Jaz sem Peter Horvat ne bi mogli tako enostavno doseči," je pojasnil Turk.

Na s strani umetnikov izražena pričakovanja, da minister ne bi smel zlorabljati umetniških del in njihovih avtorjev za svoje politične in karierne ambicije, pa je Turk zapisal: "S tem se popolnoma strinjam. Strinjam se tudi z obrnjenim istim stavkom: da umetnik ne zlorablja politikov za svoje umetniške in karierne ambicije. Da ste prevzeli ime politika se meni osebno zdi umna marketinška poteza, s katero ste postali znani širšemu krogu ljudi." Dodal je, da preprostemu inženirju takega umetniškega izdelka pač ne morejo prodajati kot umetniški akt.

Turk je še poudaril, da za časa njegovega ministrovanja iz javnega denarja niso financirali projektov, ki bi jih velik del javnosti razumel kot žaljive. Po njegovem mnenju, "je bilo to za kulturo dobro".

Trojica umetnikov, vsi so Janezi Janše, je na ministra Turka odprto pismo naslovila sredi februarja. V njem so med drugim zahtevali odgovor na vprašanje, kaj ga je pripeljalo do ugotovitve, da njihovi projekti "podpihujejo politični posmeh in sovraštvo". Sami zavračajo, da bi katerokoli delo, vključno s filmom Jaz sem Janez Janša, naredili z namenom žalitve kateregakoli posameznika ali političnih nasprotnikov. "Zavezani smo svojemu delu in svojemu umetniškemu kredu," so tedaj zapisali.

Dokumentarni film Jaz sem Janez Janša sledi posameznikom po vsem svetu, ki spregovorijo o dojemanju imena in tudi o tem, zakaj so si ga nekateri spremenili. Nato film osvetli dejanje treh umetnikov, ki so se nekdaj imenovali Emil Hrvatin, Žiga Kariž in Davide Grassi. Ti so se leta 2007, takrat še z rojstnimi imeni, včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in se kasneje preimenovali v Janeze Janše.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/turk-prevzem-imena-politika-v-umetniske-namene-je-umna-marketinska-poteza