Lutkovno gledališče Maribor v novo sezono zgodb

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) v novi sezoni načrtuje sedem premiernih uprizoritev s skupno tematiko zgodb. "Zgodbe nas zanimajo predvsem kot elementi, ki v naše življenje vnašajo domišljijo, hkrati pa temeljijo na nekih arhetipih, ki so vedno resnični," je na včerajšnji novinarski konferenci dejala direktorica gledališča Mojca Redjko.


Mož, ki je sadil drevesa / Foto: Marko Jakopanec

Z lansko sezono, ki je bila prva v novih prostorih v obnovljenem minoritskem samostanu na Lentu, so zelo zadovoljni, saj so v gledališču našteli več kot 70.000 obiskovalcev, pri čemer niso upoštevali festivala Poletni lutkovni pristan. Izvedli so okoli 400 dogodkov in za svoje predstave prejeli več nagrad.

"Skušamo postajati vedno bolj specializirano lutkovni. To pomeni, da ne težimo samo k zanimivim uprizoritvenim predlogam pač pa tudi k raziskovanju možnih lutkovnih tehnologij oziroma vizualnih izraznih sredstev," je povedala direktorica. Prepričana je, da zanimanje za lutke v zadnjem času raste.

Sezono 2012/2013 so začeli s Poletnim lutkovnim pristanom, ki je bil po besedah Redjkove zelo dobro obiskan in kronan s premiero predstave Gagarin! v koprodukciji s češko zasedbo Športniki.

S programom nadaljujejo v soboto s premiero predstave Mož, ki je sadil drevesa, ki sta jo pripravila Nika in Miha Bezeljak. Za Gagarinom! je to druga v vrsti Zaigranih zgodb, ki nastajajo v koprodukciji z Evropsko prestolnico kulture (EPK). Decembra bo sledila še predstava Metamorfoze v režiji Yulie Roschine. Vse tri predstave so namenjene mladini in odraslim, izvedene bodo na malem odru LGM.

Na velikem odru načrtujejo štiri premiere, ki so v prvi vrsti namenjene otrokom. Novembra bo prvič izvedena predstava Ribič Taro japonskega režiserja Norijukija Save, ki se nanaša na tradicionalno japonsko zgodbo in tradicionalne japonske lutkovne tehnike.

Decembra bo sledila premiera predstave za mlajše od treh let Kocke, nastale po motivih pravljice Ele Peroci in v režiji Nike Bezeljak. Marca prihodnje leto sledi Vitez železnega srca v režiji Svetlane Patafte po pravljici srbske pisateljice Ane Đokić. Zadnja premiera v sezoni bo najstniška predstava Cyrano režiserja Jakuba Vašička, ki je še en primer slovensko-češkega sodelovanja.

Poleg sedmih novih uprizoritev bo na programu LGM še 18 predstav iz preteklih sezon in več spremljevalnih dogodkov. Nadaljevali bodo tudi z izobraževalnim programom, pri katerem se utečenim dejavnostim po novem pridružuje še delavnica na temo lutkovne glasbe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkovno-gledalisce-maribor-v-novo-sezono-zgodb