Danes na dnevih komedije: Skopuh

Avtor: SLG Celje

DNEVI KOMEDIJE 2011 (tekmovalni program) - Molière: Skopuh, režiser Boris Kobal, produkcija Mestno gledališče ljubljansko.


foto Barbara Čeferin

Šestdesetletni Harpagon je tako zadrt skoporitnež, da nima samo kočijaža in kuharja v eni osebi in na smrt sestradanih konj v hlevu, ampak bi se celo ob smrti svojih lastnih otrok Cléanta in Élise zamislil, ali mu to mogoče ne prinaša tudi določenih koristi. Na primer dediščino, ki sta jo otroka dobila po pokojni materi. Od jutra do večera je njegova edina misel, kako nagrabiti, prihraniti in obvarovati čim več denarja. No, skoraj edina misel. Druga je namreč ta, da bi se rad oženil z mlado, revno Mariane. Vendar se stvar zaplete, saj se za lepim dekletom ozira tudi njegov sin. Za povrh mu tudi glede hčerine poroke ne gre vse po načrtih, zlasti pa ga ves čas skrbi ta nesrečni denar. Vse našteto je vir številnih komičnih situacij in dialogov, dokler nazadnje prav Harpagonova nečedna lastnost ne pripomore k srečnemu razpletu dogodkov.

Molièra sta pri pisanju te duhovite in na trenutke kar malo srhljive komedije navdihovala Plavtova Aulularia ali Komedija o loncu in lik Pantaloneja iz italijanske commedie dell'arte. Skopuh je napisan v prozi in v Molièrovem času verjetno ravno zato ni bil sprejet s preveliko naklonjenostjo, saj je bilo občinstvo vajeno uprizoritev v verzih, danes pa je ta komedija nravi ob Tartuffu najpogosteje uprizarjano Molièrovo delo.

Kritike:
Bogata igra Gregorja Čušina v osrednji vlogi Skopuha izriše celovito podobo skopuha, ki je obstajal v Molierevem času in se je usodno umestil in dopolnil v našem. Značilna komičnost njegovega izraza in spretnost gibanja v popolnem skopuškem kostumu in zahtevni drži poskrbi za smešni učinek. Spretnost kretenj, komičnost, zaskrbljeno skopuško govoričenje in vživetje v vlogo popolnoma zasenči ostale like. Več
(Tjaša Plazar, Skopuh, SiGledal, 16.4.2010)




Molière
Skopuh

Prevajalec Aleš Berger
Režiser Boris Kobal
Dramaturginja Eva Kraševec
Scenograf Marko Japelj
Kostumografka Bjanka Adžić Ursulov
Avtor glasbe Branko Rožman
Lektorica Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik

Igralci
Harpagon - Gregor Čušin
Cléante - Jurij Drevenšek
Élise - Ana Dolinar
Valère - Matej Puc
Mariane - Tjaša Železnik
Anselme - Marko Simčič
Frosine - Bernarda Oman
La Flèche - Jožef Ropoša
Mojster Jacques - Gaber K. Trseglav
Mojster Simon; Komisar - Boris Kerč
Brindavoine - Tomaž Pipan
La Merluche - Tomislav Tomšič k. g.


Povezave:

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-dnevih-komedije-skopuh