Danes na Bobrih: Oliver Twist

Avtor: SMG

FESTIVAL BOBRI 2011- Charles Dickens: Oliver Twist, režija: Matjaž Pograjc, produkcija: Slovensko mladinsko gledališče


Oliver Twist / foto Primož Lukežič


Angleški pisatelj Charles Dickens je priljubljeni roman o Oliverju Twistu napisal pred več kot sto sedemdesetimi leti, pa je še vedno iskriv, hudomušen in žalosten, kot da bi nastal včeraj. Je eno izmed prvih del v angleški književnosti, v katerem je glavni junak otrok. Nežni Oliver, zapuščena sirota, se znajde v krutem in temačnem svetu, kjer nanj prežijo številne nevarnosti, vendar pa mu zlo tega sveta nikakor ne more do živega. Vse do razpleta razburljive zgodbe s srečnim koncem ostane dober in pošten. Šestnajst izvrstnih igralcev, bogati kostumi, viharna glasba in gib ter odlična režija Matjaža Pograjca.

Kritike:
Poudarjeno dinamična in estetizirana, ponekod surova, artificielno groba fizičnost Pograjčevega prepoznavnega sloga ustvarjanja se v tem dopolnjuje s premišljeno vizualno podobo v estetsko ubrano in privlačno celoto Pograjčevega teatra, ki ji je najti tudi ustreznico v citatni oznaki »Kajti teater mora biti privlačen, na vse način lep«, kot zapiše Blažka Müller Pograjc v gledališkem listu. […] In če govorimo o zgodbi Oliverja Twista, se ta izriše predvsem kot zgodba sveta, pokvarjenega in izkoriščevalskega, manipulativnega in vase usmerjenega (kljub gospodu Brownlowu, dobrotniku, ki Oliverja na koncu vzame v svojo skrb), ki nemočne z lahkoto odriva, zapušča in uporablja v lastno korist.
(Nika Arhar, Oliver Twist – čudno ime, čuden svet, MMC RTV SLO, 13. 12 2010)


Program po otvoritvi: V nedeljo, 30. januarja, rajanje in delavnice v Klubu SMG, Vilharjeva 11. Vsaka predstava (razen otvoritvene) bo pospremljena z uvodom o Charlesu Dickensu in njegovem delu.  

Povezave:

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-bobrih-oliver-twist