Lutkovna šola 2011

Avtor: JSKD

Lutkovna šola, namenjena vsem mentorjem, režiserjem, animatorjem ter tehnologom otroških in odraslih lutkovnih skupin bo organizirana od januarja do aprila 2011 v Novem mestu.



Šola je zasnovana kot serija zaporednih sobotnih terminov, v katerih bodo udeleženci obdelali vse aspekte lutkovnega ustvarjanja, od režijskega koncepta, priredbe teksta, likovne zasnove pa vse do izdelave lutk in animacije. Mentorji šole bodo lutkovni režiser Saša Jovanović, lutkovni tehnolog Žiga Lebar in lutkovni animatorki Katja Povše in Renata Kalemba.

Trije moduli se bodo med seboj nadgrajevali. Za celostno razumevanje lutkovnega medija je seveda priporočljivo, da se udeležite celotne Lutkovne šole, vendar je mogoče vpisati tudi zgolj posamezen modul.

1)  LUTKOVNA REŽIJA IN DRAMATURGIJA

Prvi modul bo razdeljen na dva dela. Prvi, pretežno teoretični del bo obsegal naslednje teme:

   1. osnove lutkovnega gledališča
   2. praktična predstavitev posameznih lutkovnih tehnik ter njene značilnosti
   3. osnove lutkovne režije in dramaturgija
   4. zasnova celostne likovne podobe

V drugem, praktičnem delu modula, se bomo lotili konkretnega teksta; izdelali bomo priredbo, tekst dramaturško razčlenili ter izdelali režijski koncept (izbor tehnik, likovna zasnova, izbor glasbe…).

Mentorja: Katja Povše in Saša Jovanovič

Rok prijave: petek 14. januarja 2011.

2)
  IZDELAVA LUTK

V drugem modulu se bomo konkretno lotili izdelave samih lutk. Izdelovali bomo lutke, kot smo si jih zamislili v prvem modulu Lutkovne šole.
V prvem delu drugega modula bomo izdelali lutke iz osnovnega materiala, ki je na voljo v praktično vsakem razredu, pisarni, domu, gozdu ali domačem dvorišču… rešitev za primere, ko je proračun za izdelavo lutkovne predstave enak ničli (papir, vrvica, odpadni material…).
V drugem delu se bomo lotili lutkovne tehnike z vsem potrebnim materialom in opremo – rešitev v primerih (sicer maloštevilnih), ko imamo za izdelavo lutko na voljo dovolj denarja.
Mentor: Žiga Lebar

Rok prijave: petek 11. februarja 2011.

3)  ANIMACIJA

Cilj zadnjega modula je lutkovna predstava. Tretji modul bo tako sinteza prvih dveh: na osnovi teksta in režijskega koncepta (določenih v prvem modulu) bomo z lutkami (izdelanimi v drugem modulu) pripravili kratko lutkovno uprizoritev v vsej svoji kompleksnosti ter še posebej veliko časa namenili animaciji. Posebno pozornost bomo namenili tudi interpretaciji teksta.

Mentorja: Renata Kalemba in Saša Jovanovič.

Rok prijave: petek 18. marca 2011.

O mentorjih:

Saša Jovanovič lutkovno režijo diplomiral na sloviti Lutkovni akademiji Institut de la Marionnette v Charleville – Mezieresu v Franciji. Kot lutkovni režiser je podpisal brez števila uspešnih lutkovnih predstav v vseh pomembnejših lutkovnih hišah pri nas (Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališče Labirint, Gledališče GLEJ, LG Jože Pengov…) pa tudi v tujini (Lutkovno gledališče Mostar, Kinoumeno Theatro Atene, idr.) Za svoje delo je prejel številne nagrade, mdr. nagrado za najboljšo režijo za predstavo »Kekec« (LGL) na mednarodnem lutkovnem festivalu v Kotorju (Črna Gora) ter nagrado za najboljšo režijo za predstavo »Beseda je konj« (Gledališče Labirint) na I. bienalu lutkovnih ustvarjalcev v Mariboru. Je dolgoletni mentor lutkovnih delavnic (ZKOS, GILŠ, JSKD) za režijo in animacijo.

Katja Povše je lutkarstvo študirala na Lutkovni akademiji Institut de la Marionnette Charleville-Mezieres v Franciji ter na Gledališki akademiji v Varšavi na oddelku za lutkarstvo v Bialystoku na Poljskem. Kot animatorka je zaposlena v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je zagotovo ena izmed nosilk repertoarja. Za svoje delo je dobila številne nagrade, Nagrado za izvirnost na mednarodnem festivalu LUTKE 2000 za avtorsko predstavo »Noge in krila«, Nagrada za animacijo na 1. Bienalu slovenskih lutkarjev v Mariboru 2001 v predstavi »Beseda je konj« (Gledališče Labirint), Nagrada za animacijo v predstavi »Matiček se ženi« (LGL) na mednarodnem festivalu PIF 2003, Zagreb, Nagrada za animacijo in igro na 2. Bienalu slovenskih lutkarjev v Mariboru 2003 za vlogo Nežke (Matiček se ženi, LGL), vlogo Mačehe (Sneguljčica, LGL) in vlogo Klare (Peskar, Gledališče lutk Konj), Nagrada za igro in animacijo v predstavi »Labodje jezero« (LGL) na festivalu Lutkovni pristan v Mariboru 2006, Nagrada za poetičen in inovativen pristop k pripovedovanju zgodb z lutko, na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev, Koper 2007. Deluje tudi kot mentorica lutkovnih delavnic za otroke in odrasle (LGL, Bienale lutkovnih gledališč, LG Jože Pengov).

Žiga Lebar  se je z lutkarstvom začel ukvarjati v Lutkovnem studiu LGL pod mentorstvom Saše Jovanovića.  Od takrat sodeluje kot lutkovni tehnolog in izdelovalec lutk pri predstavah gledališča KONJ (Silvan Omerzu), gledališča LABIRINT (Saša Jovanović), Lutkovnih skupin UŠ, Koruzno zrno…. pa tudi pri predstavah LGL, Slovenskega mladinskega gledališča, SNG Celje, SNG Nova Gorica … Med leti 2003 in 2005 je bil zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot lutkovni tehnolog. Danes deluje kot samostojni izdelovalec lutk, rekvizitov, scenografij in pripomočkov za lutkovno in dramsko gledališče, film in televizijo.

Renata Kalemba je animatorka in igralka. Lutkovno izobrazbo je pridobila na različnih lutkovnih seminarjih v Sloveniji in Veliki Britaniji. Je ustanoviteljica Lutkovne skupine Uš, v okviru katere deluje od leta 1989, sodeluje pa tudi z vsemi pomembnejšimi lutkovnimi gledališči v Sloveniji. S svojimi predstavami redno sodeluje na najrazličnejših festivalih pri nas in v tujini (Mednarodni festival LUTKE, Ljubljana; Borštnikovo srečanja, Maribor; Bienale lutkovnih ustvarjalcev, Maribor; Festival Sofija, Bolgarija, PiF Zagreb, Hrvaška; Zlati Delfin Varna, Bolgarija…). Deluje kot selektorica za Srečanja lutkovnih skupin in kot mentorica raznih lutkovnih delavnic v organizaciji JSKD.

Dodatne informacije

Prijavnica

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkovna-%C5%A1ola-2011