"Gledališče je svet v skrajnostih"

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

15. julija leta 1956 se je v Sladkem Vrhu rodila režiserka in gledališka producentka Branka Nikl Klampfer, ki sta ji vrata v gledališče odprla učitelja Tone Partljič in Peter Ternovšek. Dokončala je študij gledališko-radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.


Branka Nikl Klampfer / Foto: osebni arhiv

Za diplomsko predstavo je leta 1979 zrežirala Ionescovo Plešasto pevko, diplomirana režiserka pa je postala leta 2005 z diplomsko nalogo o Lundovi igri za otroke Čarovnica Hillary gre v opero, ki jo je postavila na Mali oder SNG Maribor. V mariborskem gledališču je prvič režirala leta 1980, ko je premierno pripravila otroško igro Srce igračk avtorja Pavla Golie v Stari dvorani.

Kot režiserka je sodelovala predvsem z Dramo SNG Maribor, osemnajst let je sodelovala pri organizaciji festivala Borštnikovo srečanje, deset let kot vodja organizacijskega odbora festivala. Pozneje je bila v mariborski Drami zadolžena za odnose z javnostmi, leta 1999 pa se je tam zaposlila kot producentka in vodja produkcijskega oddelka.

Branka Nikl Klampfer: Gledališče ima možnost, morda je to celo njegovo osnovno poslanstvo, da gradi paralelne svetove našemu življenju.* 

Njena Čarovnica Hillary je v štirinajstih letih doživela kar 250 ponovitev in se s tem vpisala med največkrat odigrane predstave SNG Maribor, ogledalo si jo je več kot 44.000 gledalcev. Podpisala se je pod režijo uprizoritev: Vilinček (Drama SNG Maribor, 2007), Osamljen (Malo gledališče, 2008), Princesa Krinolina (Lutkovno gledališče Maribor, 2009), Juri Muri v Afriki (Drama SNG Maribor, 2011), Totalka (Drama SNG Maribor, 2012). Seznam njenih režij v slovenskih gledališčih boste našli v sklopu Repertoar.

Svoje delovanje na področju gledališča je zaključila kot organizatorka v Mini teatru in na festivalu Vzkrik. Več o gledališki ustvarjalki lahko preberete v spletni enciklopediji slovenskega gledališča SiGledal wiki.

 

* "Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca" (SiGledal, 15. 11. 2011).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-je-svet-v-skrajnostih