Dnevi komedije

Celje, 11. 03. 2020 - 22. 03. 2020

FESTIVAL JE ZARADI POVEČANEGA EPIDEMIOLOŠKEGA TVEGANJA, KI GA PREDSTAVLJA KORONA VIRUS, PRESTAVLJEN.


Obveščamo vas, da zaradi na novo sprejetih ukrepov vlade in pristojnih institucij pri preprečevanju okužbe s koronavirusom, do preklica, odpovedujemo vse predstave na Velikem odru, zato smo prisiljeni prestaviti festival Dnevi komedije na nov termin. O novem terminu festivala vas bomo obvestili, ko dobimo nadaljna navodila. Vsem, ki ste vstopnice že kupili, bomo vrnili denar.

Hvala za razumevanje!

Festival Dnevi komedije je postal zaščitni znak mesta Celja. V sezoni 2019/20 praznuje festival 29 let. Prvič je potekal v SLG Celje od 14. februarja do 6. marca 1992. Njegov idejni oče je zdaj že upokojeni dramski igralec SLG Celje Marjan Bačko. Nekoč je ob kavi navrgel idejo, da bi bilo dobro v Celje pripeljati še druga gledališča, ki gojijo komedijo. Idejo sta takoj podprla takratni upravnik Borut Alujevič in takratni umetniški vodja Blaž Lukan. Rodil se je festival Dnevi komedije, ki je iz festivala lokalnega značaja prerasel v pomemben slovenski gledališki dogodek, ki vsako leto v Celje pripelje vrhunske gledališke ustvarjalce institucionalnih in neinstitucionalnih gledališč iz vse Slovenije. Festival Dnevi komedije je največji tovrstni dogodek v celjski regiji in edini festival v slovenskem gledališkem prostoru, ki ponuja pregled najboljših gledaliških komedij preteklega koledarskega leta.

V letu 2020 potekajo Dnevi komedije od 11. do 22. marca. Program festivala je sestavila dramaturginja SLG Celje Alja Predan. Kot pravi, je izbor tako tematsko kot žanrsko močno raznoroden: komedije, ki smešijo medčloveške odnose, težave med partnerji, seksistične izpade, družbene in politične prekucije, kot tudi komedije, ki so iskale navdih v klasiki, pravljicah, stripih in filmih. Posebna zanimivost pa je, da je večina predstav ne le dramskih, temveč tudi glasbenih.

Žirija 29. Dnevov komedije v sestavi pedagoginja in vsestranska gledališka ustvarjalka Jera Ivanc, režiserka in gledališka pedagoginja Mateja Kokol ter gledališki režiser Luka Martin Škof bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Gledalci bodo tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Leta 1992 sta bili podeljeni samo dve nagradi: žlahtna komedijantka in žlahtni komedijant. Prva žlahtna nagrajenca sta postala Polona Vetrih in Tine Oman. Leta 1993 pričnemo podeljevati nagrado za žlahtno komedijo. Prva žlahtna komedija je Tartuffe v izvedbi SMG Ljubljana. Leta 1996 se nagradam pridruži še nagrada za žlahtnega režiserja. Prvi žlahtni režiser postane Samo Strelec za režijo predstave Krčmarica. Od leta 2003 tudi občinstvo izbira svojo žlahtno komedijo z ocenjevanjem predstav (od 1 do 5). Najvišjo oceno občinstva je do leta 2008 prejela predstava DUOHTAR POD MUS! v izvedbi Gledališča Koper in SNG Nova Gorica z oceno 4,9496.

Od leta 1998 Mestna občina Celje kot pokroviteljica in Slovensko ljudsko gledališče Celje kot organizator razpisujeta javni anonimni natečaj za izvirno slovensko komedijo, žlahtno komedijsko pero. Natečaj je od leta 2006 bienalnega značaja, nagrado pa podeljuje žirija, ki jo imenuje SLG Celje. Prvič je nagrado žlahtno komedijsko pero leta 1998 prejel Vinko Möderndorfer za komedijo Vaja zbora.

Letos je na natečaj za žlahtno komedijsko pero je prispelo 20 komedij, od katerih 3 niso ustrezale formalnim pogojem natečaja. Strokovna žirija v sestavi mag. Tina Kosi (predsednica), Tatjana Doma in Alja Predan je soglasno odločila, da žlahtno komedijsko pero 2020 prejeme Rok Vilčnik rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji.

 

Povezava: Programska knjižica festivala (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/dnevi-komedije-f-4