Drama Festival

Ljubljana, 29. 05. 2016 - 04. 06. 2016

3. Drama Festival bo gostil najboljše uprizoritve gledališč iz Slovenije in tujine s katerimi sodeluje SNG Drama Ljubljana.


Drama Festival 2016

Drama festival je nekakšen pregled celotne sezone na gledaliških odrih, ki ljubiteljem gledališča omogoča, da vidijo vse najboljše uprizoritve na enem mestu. Drama načrtuje, da se bo festival začel z gostovanje uprizoritve Nora Henrika Ibsena v režiji Mateje Koležnik in v izvedbi gledališča Stadttheater Klagenfurt. Sledile mu bodo uprizoritve: Hinkemann Ernsta Tollerja, ki ga bo v režiji Igorja Vuka Torbice izvedlo Zagrebačko kazalište mladih; Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk v režiji Jerneja Lorencija in v izvedbi SLG Celje; najnovejša premiera Drame SNG Maribor tisočdevetstoenainosemdeset Simone Semenič v režiji Selme Spahić; Borštnikova nagrajenka, satirična ganljivka po motivih romana Gustava Flauberta Gospa Bovary v priredbi Nebojše Popa Tasića in v režiji Yulie Roschine ter izvedbi SNG Nova Gorica; Nad grobom glupe Evrope avtorskega tandema Horvat – Marković Matthis s podnaslovom »predstava, ki se je nekoč imenovala Hrvaška rapsodija«, bo v režiji Sebastijana Horvata zastopala Hrvatsko narodno Kazalište Ivana pl. Zajca z Reke; uprizoritev Žena/Nepobjediva lađa avtorja Josipa Kosorja v režiji Paola Magellija pa Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba. Slovensko stalno gledališče iz Trsta bo na festivalu gostovalo z uprizoritvijo Ismena, njena sestra Lota Vekemansa v režiji Igorja Pisona. Ponovno pa si bo mogoče na levem odru ogledati monodramo Hamlet v režiji Daniela Dayja Škufce.

Letošnji 3. Drama festival bo tako primarno posvečen ženskam v gledališču. Po besedah dramaturginje ljubljanske Drame Eve Kraševec bo festival problematiziral dejstvo, da je razmerje med moškimi in ženskimi vlogami v gledališču močno na strani moških, sploh, ko govorimo o osrednjih, protagonističnih vlogah. Hkrati se bomo dotaknili vprašanja, kako lahko gledališče reflektira današnji čas.

Povezava: Katalog festivala (PDF/0,6 Mb)


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/drama-festival-f