SKUP

Ptuj, 11. 04. 2012 - 22. 04. 2012

7. slovenski festival komornega gledališča


Pridemo SKUP v letu kulture
Pa smo jo dočakali, Evropsko prestolnico kulture, in prav zato smo letošnji 7. Slovenski festival komornega gledališča SKUP'2012 prestavili iz konca preteklega leta v letošnji april in ga uspeli uvrstiti v program Evropske prestolnice kulture.

Bienalni festival komornih predstav prinaša tokrat resnično vrhunski izbor predstav, s katerimi se lahko ponašamo pred celotno Evropo. Gledališka bera stvaritev je bila na tem področju resnično izjemna, med predstavami so mnoge ovenčane s prestižnimi priznanji, tako na domačih kot tudi tujih festivalih. V zadnjih letih je prav na komornih odrih nastala večina tistih predstav, ki jih lahko označimo kot presežke. Slovensko gledališče kaže v predstavah, kjer se intimno stikata svetova gledalcev in igralcev ter tako tvorita svoj najžlahtnejši obraz. Zato lahko veselo povabimo vse vas, naše bolj ali manj zveste obiskovalce, da se nam pridružite na popotovanju skozi svetove gledaliških stvaritev, ki se bodo med 11. in 22. aprilom potegovale za vašo naklonjenost in naklonjenost strokovne žirije na odru Mestnega gledališča Ptuj.

V teh ne najbolj svetlih časih, ko se obeta radikalno krčenje sredstev za kulturo, je festival SKUP svetal obet, ki jasno kaže, v čem je smisel in smoter našega ustvarjanja. In kot že nekaj let zapored smo kljub izjemni kvaliteti predstav zaman trkali na vrata ministrstva z željo, da bi pridobili sredstva, ki bi nam omogočila, da festival dvignemo na še višjo kvalitetno raven in mu damo pravo mednarodno veljavo. Na srečo je bila stroka, ki je izbirala program Evropske prestolnice kulture, bolj daljnovidna in je SKUP uvrstila v program Evropske prestolnice kulture ter mu dodelila tudi finančno podporo, ki sicer ni visoka, je pa vsekakor dobrodošla. S tem so se odprla vrata, da lahko z letošnjim SKUP-om naredimo pomemben korak naprej in slovenskemu gledališkemu prazniku damo tudi evropsko dimenzijo. Letos pridemo SKUP in slavimo slovensko ter evropsko gledališko umetnost.

Dobrodošli!

Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj

***
V tekmovalni program festivala SKUP 2012 je selektor Simon Šerbinek izbral naslednje predstave:


***
Nagrade 7. Slovenskega festivala komornega gledališča SKUP'2012
Strokovna žirija v sestavi predsednice, dramske igralke in dobitnice Borštnikovega prstana Anice Kumer ter Toneta Partljiča, pisatelja, dramatika, učitelja in politika, je podelila naslednje nagrade:

Nagrado satir za režijo
prejme - Miha Nemec za režijo predstave Life®anti

Nagrado satir za vlogo
prejme - Radko Polič za vlogo Lazar in Lazarus avtorja Gregorja Strniše Žabe

Nagrado satir za vlogo
prejme Marko Mandić za vlogi Al in MandićStroj v predstavah Ma and Al ter MandićStroj

Nagrado satir za vlogo prejme - Vesna Vončina za vlogo Gospe iz Astrahana Marije Nablocke v predstavi Life®anti 

Nagrado satir za glasbo in zvok prejme - Branko Rožman za glasbeno in zvočno podobo v predstavi avtorja Gregorja Strniše Žabe

Nagrado satir za kostumografijo in masko prejmejo ustvarjalci - Anamarija Cej, Miha Nemec, Tina Prpar in Anka Strosar za kostume in masko v Life®antih

Nagrado satir za najboljšo komorno uprizoritev v celoti prejme predstava avtorja Milana Jesiha Grenki sadeži pravice

Po glasovanju občinstva je veliko nagrado občinstva na 7. Slovenskem festivalu komornega gledališča SKUP '2012 prejelo Slovensko ljudsko gledališče Celje za predstavo Antona Pavloviča Čehova Jaz vas ljubim.

Povezava na obrazložitev nagrad


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/skup