Teden slovenske drame

Kranj, 27. 03. 2024 - 09. 04. 2024

54. Teden slovenske drame


Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, ki ga Prešernovo gledališče Kranj organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj. Letos se je tradicionalno začel 27. marca 2023, na svetovni dan gledališča.

Selektorica 54. TSD je priznana dramaturginja in teatrologinja Alja Predan. Lani si je ogledala 66 uprizoritev, ki so nastale na podlagi slovenskih dramskih predlog in so bile premierno uprizorjene leta 2023 v produkciji tako institucionalnih gledaliških hiš kot nevladnih produkcijskih organizacij v Sloveniji in tujini. V svojem poročilu, ki sta ga predstavila Jure Novak in Rok Bozovičar, je preteklo leto označila kot leto brez Cankarja: "Slovenska dramatika v klasičnem pomenu besede neizpodbitno izginja z naših odrov."

Druga pomembna tematska os letošnjega izbora je bil pogled v čas druge svetovne vojne in upora proti okupatorjem, čas težkih odločitev, s čimer se kar tri izmed tekmovalnih uprizoritev ukvarjajo neposredno, posredno pa vseh sedem.

Alja Predan je program zasnovala v treh sklopih: tekmovalni in spremljevalni program ter program za mlade, dodala pa mu je še ekskluzivni dogodek – uprizoritev Sofoklejeve in Žižkove Antigone v režiji Mateje Koležnik in produkciji Residenztheatra iz Münchna. Obisk Residenztheatra bo Prešernovo gledališče organiziralo v soboto, 9. marca 2024.

V tekmovalnem programu se bo za festivalske nagrade potegovalo sedem uprizoritev, v spremljevalni program je uvrščenih pet, v programu za mlade pa so tri uprizoritve (vrstni red zapisanih uprizoritev sledi datumom njihovih premier).

Tekmovalni program:

Spremljevalni program:

Program za mlade:

Ekskluzivni dogodek:

Osrednji nagradi Tedna slovenske drame sta nagrada Slavka Gruma in nagrada za mladega dramatika, ki sta namenjeni najboljšim novim dramskim besedilom. Letošnjo, tokrat mednarodno strokovno žirijo za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika sestavljajo Rok Andres (predsedujoči), Miriam Kičiňová in Jakob Ribič. Med vsemi besedili, ki so prispela na natečaj za najboljše novo slovensko dramsko besedilo (24 besedil je prispelo na natečaj za nagrado Slavka Gruma, 9 besedil pa za nagrado za mladega dramatika), je žirija izbrala štiri nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma in tri nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika.Strokovni žiriji 54. Tedna slovenske drame:

Nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo:

Nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika:

Strokovni žiriji 54. Tedna slovenske drame:

Žirija za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika:

Strokovna žirija za podelitev Šeligove nagrade 2024 za najboljšo predstavo, igralskih nagrad in nagrade za poseben dosežek 54. TSD:

Povezava: Poročilo selektorice 54. TSD

Povezava: Poročilo žirije in obrazložitev nominacije za nagradi Slavka Gruma in mladega dramatika

Povezava: Programska knjižica

Povezava: Poročilo žirije za nagrade


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/teden-slovenske-drame-f-8