STA, 17. 10. 2019

V Šentjakobskem gledališču Obisk stare gospe v režiji Gojmirja Lešnjaka

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bo v petek premiera igre Friedricha Dürrenmatta Obisk stare gospe v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca. Po besedah ustvarjalcev je predstava večžanrska, saj vključuje elemente komedije, tragedije in kriminalke. Lešnjak je poskrbel tudi za priredbo besedila, ki predvideva manj igralcev.

Foto: Arhiv Šentjakobsko gledališče

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal režiser, mu je besedilo v delo predlagal Jaša Jamnik. Sprva se mu je igra zdela težko izvedljiva, potem pa se je odločil, da sprejme izziv. Predvideno igralsko zasedbo je močno skrčil, namesto 24 nastopajočih jih bo v njegovi različici na odru 16, kar je, kot je poudaril, še vedno veliko. Prirejeno besedilo je obenem tudi bolj sodobno od izvirnika, je pojasnil Lešnjak.

Protagonistka predstave je stara gospa Claire Zachanassian - igra jo Katja Fajdiga - ki se je skozi življenje iz prostitutke prelevila v milijarderko. Na stara leta se odloči, da bo finančno pomagala svojemu rojstnemu kraju, podeželskemu mestecu na robu preživetja. Meščani jo navdušeno sprejmejo, težave pa se pojavijo, ko za finančno pomoč zahteva strašljivo protiuslugo. Več o vsebini predstave režiser ni želel povedati, je pa poudaril, da je zgodba zelo aktualna. Govori o pohlepu, samovšečnosti in samopašnosti oblasti ter o splošni moralni izprijenosti.

Pomembno vlogo pri predstavi ima glasba, ki ustvarja atmosfero ter podpira in gradi odrsko dogajanje, je povedal režiser. Pod njo se podpisujeta Tina Ogrin in Mirko Medved. Tina Ogrin, ki je s Šentjakobskim gledališčem in Lešnjakom sodelovala prvič, je povedala, da sta imela z Medvedom povsem proste roke pri ustvarjanju. Odločila sta se za glasbeno opremo, ki podpira celoten dramaturški lok.

Predstava je po režiserjevih besedah tudi tehnično zahtevna, pomembno vlogo sta tako odigrala tudi tehnika Gregor Törner in Miha Vlaj, poseben izziv pa je predstavljalo tudi oblikovanje scene in kostumov. Za sceno - eno od prizorišč je med drugim tudi železniška postaja - je poskrbela Ana Rahela Klopčič, za kostume pa Zvonka Makuc in Bojan Vister, ki je povedal, da je bilo obleči 16 ljudi kar zahtevna naloga. Tu je omenil tudi finančne omejitve ljubiteljskega gledališča.

Obisk stare gospe, Šentjakobsko gledališče, Gojmir Lešnjak

Povezani dogodki