STA, 11. 6. 2018

Tjaša Ferme v newyorškem gledališču The Cell

Slovenska umetnica Tjaša Ferme je s kanadsko znanstvenico slovenskega rodu Natalie Kacinik in newyorškim odvetnikom Jacobom Sebagom v četrtek pripravila prvo prireditev novoustanovljenega gledališča Transforma za zbiranje sredstev za jesensko postavitev njene predstave Projekt Vzornica v gledališču 3LD.

Tjaša Ferme v predstavi Nazaj v obljubljeno deželo / Foto: Nejc Saje

Prvi dogodek gledališča Transforma je občinstvu in donatorjem predstavil odlomke iz predstave Projekt Vzornica (The Female Role Model Project), ki je lansko jesen potekala v gledališču The Clemente v sklopu serije dogodkov z naslovom Neustrašni (Fearless). Serija je bila odgovor na pokol v nočnem klubu Orlanda leta 2016.

Tjaša Ferme bo preko svojega gledališča Transforma Projekt Vzornica letos novembra postavila kot samostojno predstavo letošnje sezone Off Broadwayja, za kar je potrebna finančna podpora. Četrtkova predstavitev z avkcij bolj ali manj koristnih predmetov je bila tozadevno koristna.

"Jeseni bomo imeli po pet predstav na teden v gledališču 3LD oziroma 3-Legged Dog Media + theater group, čemur bi lahko po domače rekli pes s tremi nogami. Gledališče in laboratorij za integrativno tehnologijo sprejme 1000 gledalcev. Gledališče je podobno naši Drami, le da je posvečeno visoki tehnologiji in umetnosti," je dejala umetnica.

"Projekt, v katerem kombiniramo znanost, umetnost in človeško zavest, je moja domislica. O tem, da ustvarim svojo skupnost, zberem ljudi za raziskovanje s predstavami, sem sanjala že od 16 leta starosti. Združujemo nevrološke vede, vero in razmišljanje skupnosti in vse skupaj prenašamo v multimedijski gledališki izdelek za občinstvo v New Yorku in drugje po svetu. Moj projekt se osredotoča na to, kaj ljudje razmišljajo med predstavo, kakšne so njihove asociacije in podobno."

Projekt Vzornica je naravnan interaktivno. V eni od četrtkovih scen sta na odru para, ki ga sestavljata igralki in člani občinstva, ki drug drugemu pripovedujeta zgodbo o njihovih mamah. Na glavi imajo posebne slušalke oziroma napravo, ki pri tem meri njihovo možgansko aktivnost, prikazano na velikem ekranu, kar nato interpretira Natalie Kacinik.

Tjaša Ferme se v nadaljevanju predstave postavi v vlogo Madonne, Marilyn Monroe in Melanie Trump ter odgovarja na spontana vprašanja občinstva. Dogodek je popestril swing orkester Three Bad Pennies, pa tudi slikar Barnaby Ruhe, ki je na kraju samem ustvaril več portretov članov občinstva. Poleg ameriških sponzorjev je projekt podprlo tudi ministrstvo za zunanje zadeve.

Tjaša Ferme je avtorica, producentka in igralka v Projektu Vzornica, ki se poglablja v nevroznanstvene eksperimente. Predstavo je režirala soustvarjalka Ana Margineanu, glasbo pa je napisal Justin Matthews.

New York, Transforma, Tjaša Ferme