Gledališče Glej, 5. 5. 2017

Projekt Generacija generaciji se v Gleju končuje s festivalsko predstavitvijo

Generacija generaciji, krajše G2G, je projekt gledališča mladih za mlade, ki se bo med 11. in 13. majem zaključil s festivalsko predstavitvijo v Gledališču Glej.
Foto: Jean van Lingen
Foto: Jean van Lingen
Foto: Jean van Lingen
Foto: Jean van Lingen
Foto: Jean van Lingen

Mednarodni projekt G2G s ciljem opolnomočenja mladih preko umetnosti vodi Gledališče Glej, pri tem pa sodeluje z Likeminds, platformo ter produkcijsko hišo za mlade ustvarjalce na področju uprizoritvenih umetnosti iz Amsterdama (Nizozemska), Théâtre du Pélican, gledališčem mladih iz Clermont-Ferranda (Francija) ter Das Letzte Kleinod, site-specific gledališčem, ki predstave za mladino med drugim izvaja na lastnem vlaku, ki se vozi po vsej Nemčiji. Vse štiri partnerske organizacije so pridobljena evropska sredstva združile s svojimi, medsebojno pa soočile raznorodne pristope k izobraževanju in ustvarjalnosti mladih. Pri projektu strokovno in medijsko sodelujeta tudi Roundhouse iz Velike Britanije ter francoski Image Aiguë.

V Gledališču Glej so o programu G2G zapisali: "V večini evropskih držav gledališki producenti opažamo trend upadanja mladih obiskovalcev. S podobnim primerom se srečujemo tudi v Sloveniji, kjer je kakovostnih kulturnih vsebin za otroke in odrasle mnogo, medtem ko se z mladimi med 12 in 19 letom ukvarja le malokdo. Obiski najstnikov v gledališčih tako prevečkrat ostanejo zgolj predmet obveznih kulturnih vsebin v srednjih šolah.

Evropski projekt Generacija generaciji v koordinaciji ljubljanskega Gledališča Glej skuša odgovoriti ravno na tovrsten izziv. Skupaj s partnerji smo kot poglaviten razlog neobiskovanja gledališč prepoznali odtujenost najstnikov od vsebin, ki jih izbirajo, ustvarjajo in izvajajo odrasli. Pretirano resne, občasno preotročje in največkrat njim tuje vsebine so glavni razlogi, zaradi katerih se mladi z gledališčem težko povežejo. Zato smo v Gledališču Glej za nasvet pristopili do strokovnjakov za področje najstniškega sveta - najstnikov samih.

Avtorske predstave nastale v projektu Generacija generaciji vsebinsko nastajajo iz materialov, ki jih s pomočjo mentorjev naberejo sodelujoči najstniki sami in jih nato oblikujejo v dinamične predstave, za katere se je izkazalo, da so dobro sprejete tako med mladimi kot tudi pri strokovnih javnostih."

Projekt se je v partnerskih državah odvijal od poletja 2015, v tem času je nastala cela vrsta avtorskih predstav, v Gledališču Glej, Likeminds, in Das Letzte Kleinod kar po štiri, v Théâtre du Pélican pa tri. V njih se je predstavilo, izobraževalo in spoznavalo prek 100 mladih v sodelovanju z dvajsetimi mentorji. Projekt se med 11. in 13. majem zaključuje s festivalsko predstavitvijo v Ljubljani.

V tem času se bodo z avtorskimi deli Prihodnost, Naš pogled in Vstop prepovedan predstavile vse partnerske skupine, festival pa bo zaključila koprodukcija Gotofi so! / Get those MOTHERF^%*$#RS upstairs!, avtorska predstava, ki so jo soustvarili mladi iz vseh udeleženih držav.

Celoten projekt, partnerske organizacije in monografijo bodo predstavili na Razgrnitvi in pogostitvi 12. maja ob 11. uri. Dogodek bo hkrati priložnost za pogovor s producenti in umetniškimi vodstvi partnerskih organizacij ter nekaterimi udeleženci programa. Slavnostni govornik bo dr. Uroš Grilc, načelnik oddelka za kulturo MOL.

Povezani dogodki

Uprizoritev
Uprizoritev
Shanti Straub

Naš pogled

Gledališče Glej, 12. 10. 2012
Glej, nagrada za najboljšo igro
Gledališče Glej, 28. 12. 2011
Glej, vabilo na avdicijo!