SiGledal, 17. 9. 2018

Niku Goršiču šesta mednarodna nagrada za režijo

XXVI. komorni festival Risto Šiškov in VIII. festival Nove teaterske evropske akcije v makedonski Strumici (8. - 12. september) sta končana. Niko Goršič je prejel glavno nagrado za režijo dveh predstav.

Foto: Arhiv Niko Goršič

Slovenski režiser Nick Upper, režiserski psevdonim igralca Nika Goršiča, je dobil glavno nagrado za režijo kar za obe predstavi, s katerima je sodeloval na festivalu: za Peto dejanje črnogorskega pisca Ljubomirja Đurkovića (Narodni teater Strumica) in za monodramo Ibsenove ženske pisateljice in igralke Mirel Knez (Pocket studio teater, Ljubljana & Agraria-Koper).

To je Upperjeva že šesta mednarodna nagrada za režijo po Črni gori, Bolgariji, Romuniji in Makedoniji - ob pol ducata priznanj za najboljše predstave festivalov. Za moški vlogi sta prejela nagradi tudi oba makedonska igralca iz Petega dejanja, Branko Beninov in Vančo Krstevski. Z Zlatim medaljonom Rista Šiškova pa se je okronal znameniti igralec Blagoj Čorevski.

Risto Šiškov, Nick Upper

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 2. 7. 2019
Niko Goršič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
Lena Gregorčič, SiGledal, 28. 8. 2010
Ljubljana je lahko srečna, ker ima Mlade leve
Irina Lešnik, SiGledal, 30. 3. 2011
Krizni, toda zanimiv čas
Špela Sodja, SiGledal, 4. 5. 2010
Mateja Bučar bi bila palma
Ervin Podgoršak

Dragi Niko: Prosim prejmi moje iskrene čestitke za življenski uspeh kot igralec in režiser. Že v mladih letih si imel izreden talent, ki ti je potem očitno dobro služil v zrelih leith in ti omogočil ugleden poklic in mnogo uspehov ter priznanj. Lep pozdrav od nekdanjega sošolca Ervin iz Kanade Ervin 1. 10. 2018