CD, 8. 3. 2011

Monty Python - totalno odbite pesmi in legendarni skeči

V soboto, 12. marca, ob 18. uri v Štihovi dvorani Cankarjevega doma si oglejte gledališko-glasbeno predstavo Monty Python.

foto Nada Žgank
Dobro leto po premieri (8. marca 2010)  in uprizoritvah drugod po Sloveniji se gledališko-glasbena predstava Monty Python v okviru Ta hudega abonmaja vrača v Cankarjev dom. V tem času si je nabrala kilometrino ter spodbudno mero dobrih odzivov občinstva in tudi strožjih odrskih opazovalcev.

Na primer:
 »Začeli so pred dobrimi štiridesetimi leti in njihove skeče danes poznajo tudi mlade generacije. So zagotovo eden izmed najbolj poznanih in prodanih artiklov komedije iz Otoka. Govora je seveda o nesmrtnih Monty Python. Always look on the bright side of life, I like Chinese, The Lumberjack song in ostale skladbe je bilo predvčerajšnjim moč v slovenski različici slišati v Sodnem stolpu. Ob tako prepoznavni komediji in angleškem stilu humorja je pomislek ob prevodu v slovenski jezik povsem na mestu. A slovenski Monty Pythonci so ob dobrem prevodu Nike Laja in Damjane Kenda Hussu (pustili oz. prevedli sta tudi sočne kletvice in nista iskali substitutov v krščenih matičkih) dvom o smiselnosti projekta razblinili, kar je dokazal tudi (večkraten) močan aplavz poslušalcev in sproščeno smejanje ob njihovih skečih. "Pivo Union je kot seks v kanuju. Oba sta blizu vode," so lokalno priredili šalo Britancev, med zmeraj žejno Štajersko občinstvo pa so ob prepevanju skladbe filozofov, zmetali pločevinke Laškega piva. Za enega izmed bolj vznemirljivih trenutkov predstave je poskrbel skeč o zgodovini šal, ko so Nika Vipotnik, Kris Guček, Tomo Tomšič in Joži Šalej s krožniki smetane v rokah stali pred občinstvom. "Bodo ali ne bodo," vrgli smetano med nas je pisalo na obrazih prisotnih, ki so za trenutek utihnili, a najbrž tudi ne bi bili pretirano jezni, če bi kanec sladke pene pristal na njihovih obrazih ali oblačilih.« (Večer)

»V sklopu festivala smeha in zabave Pljunek smeha smo se v sredo, 25. avgusta, v Kulturnem centru Janeza Trdine nasmejali posebni gledališko-glasbeni predstavi Monty Python. … Vsekakor so štirje izvrstni igralci in pevci prepričali tudi tokratne ne tako številne obiskovalce novomeškega kulturnega centra, saj so dogajanje na odru ves čas spremljali smeh in aplavzi.« (M. S., Novo mesto, avgust 2010)

Nika Vipotnik, glas

Joži Šalej, klavir, druga glasbila, priredbe

Kris Guček, Tomo Tomšič, skeči in petje

Režija: Tijana Zinajić;

Prepesnitve songov v slovenščino: Nika-Laja, Damjana Kenda Hussu

Kostumi: Jasna Vastl