Mesto žensk, 17. 8. 2015

Avtorski natečaj »Retradicionalizacija družbe«

Mreža kulturnih praks družbenega spola jugovzhodne Evrope razpisuje natečaj za avtorska dela, ki bodo javnosti predstavljena v sklopu aktivnosti članskih organizacij mreže v regiji.

Foto: Sarah Joy/Flickr

Mreža kulturnih praks družbenega spola jugovzhodne Evrope je nastala kot rezultat želje po mreženju in združevanju organizacij iz regije, ki skozi prizmo feminističnih praks in praks družbenega spola, z uporabo raznolikih kulturnih in umetniških medijev, delujejo v javni sferi. Mrežo tvorijo organizacije, ki se ukvarjajo s praksami družbenega spola preko medijskih, festivalskih in produkcijskih programov, cilj Mreže pa je krepitev regionalne kulturne in civilne scene, ki je osveščena glede vprašanj družbenega spola.

Mreža prvič razpisuje natečaj na temo »Retradicionalizacija družbe«, ki kot diskurz v regiji zavzema vse vidnejši položaj. V situaciji svetovnega trenda globalizacije, ki sproža niz družbenih in političnih vprašanj - od obstoja nacionalne države, preko suverenosti, do tvorjenja novih transnacionalnih državnosti in identitet - se retradicionalizacija družbe pojavlja kot reakcija, ki v sebi nosi deloma pozitivne, vendar pogosto tudi negativne modele.

Retradicionalizacija družbe je postala del sodobnosti, kaže pa se v vseh njenih segmentih od folklore, religije, preko kulture, identitete do teritorialnosti in izraženega nacionalizma. Aktualnost in kontekstualnost te teme so dejavniki, za katere menimo, da so pomembni za preučevanje in problematiziranje. V povezavi s tem nas zanima, kako se določene norme, ki jih vsebuje tradicija, lahko subvertirajo. Glede na to, da se represija izvaja na lingvistični in vizualni ravni, se postavlja vprašanje, kako jih dekonstruirati skozi jezik in dejanja?

Spodbujamo avtorice in avtorje, da raziščejo ta fenomen skozi potencial, ki ga nudijo različni mediji in discipline: performans, instalacija, esej, študija, serija fotografij, video in avdio dela, kot tudi likovna dela.

Natečaj je nastal v želji po krepitvi transdisciplinarnega, kreativnega delovanja, mišljenja in izražanja v polju novih kulturnih praks družbenega spola v ex-YU prostoru in podpira prijave samostojnih umetnic_kov ter kolektivov.

Natečaj je odprt do 20. septembra 2015 do polnoči in na njem lahko sodelujejo avtorice_ji iz prostora bivše Jugoslavije. Vsak_a avtor_ica lahko prijavi največ dve različni deli. Dela se prijavljajo preko elektronske pošte na naslov gendernet.info@gmail.com. Na ta isti naslov lahko najkasneje do 10. septembra 2015 postavite dodatna vprašanja v zvezi z natečajem.

Mreža kulturnih praks družbenega spola jugovzhodne Evrope trenutno uradno združuje štirinajst članic iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Makedonije.

Hrvaška: Prostor rodne i medijske kulture K-zona (voxfeminae.net i Vox Feminae festival), CESI (portal Libela.org), CROL (portal Crol.hr), Flamingo (DRAGram festival), Domino, Udruga za promicanje nezavisne glazbene kulture ‘Živa muzika’; Srbija: Feministički kulturni centar BeFem (BeFem festival), Organizacija za promociju aktivizma OPA (portal Femix.info i Femix projekt), Centar za devojke Niš (festival Art Femine); BiH: Fondacija CURE (festival Pitchwise); Slovenija: Mesto Žensk (International Festival of Contemporary Arts - City of Women) KUD Mreža (Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče Zore), Zavod Radio Študent (Emisija Sektor Ž); Makedonija: Tiiiiit! Inc. (festival Prvo pa žensko).

Povezava: www.gendernet.info

Mreža kulturnih praks družbenega spola jugovzhodne Evrope