Mesto žensk, 24. 9. 2009

15. Mednarodni festival sodobnih umetnosti

V zadnjem letu tega desetletja se Mesto žensk usmerja v tematizacijo kulturne konstante Juga, ki zavzema v 21. stoletju vse pomembnejše mesto v družbenem, političnem in kulturnem kontekstu.

Področje kulture in umetnosti tako  ne ostaja imuno na vsesplošne smernice globalizacije, kjer so vzorci razmišljanja, vrednot in etike praviloma distribuirani prek monopoliziranih informacijskih mrež. Še vedno soobstajajo umetniške prakse s kritičnim pristopom do sodobne mutirane vizije družbe, ki briše zgodovino, razlike, identitete in specifičnosti, umetnost, ki reflektira širše ali lokalne, z nasiljem prepojene slike realnosti perifernega svetovnega Juga. Zato smo tudi na letošnji festival povabili predstavnice vseh umetniških panog ter s številnih perifernih celin, ki bodo prispevale k razmisleku na temo svetovnega Juga in nam posredovale diskurz svoje lastne politično-družbene in kulturne realnosti.

Program letošnjega festivala pod geslom Svetovni Jug bodo na tiskovni konferenci predstavili programska vodja Mara Vujic, generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, vodja programa jazza in glasb sveta Cankarjevega doma Bogdan Benigar. Poleg omenjenih gostov, bosta o svojem delu spregovorili tudi vizualna umetnica Marija Mojca Pungercščar, ki bo predstavila umetniški projekti Tablice smrtnosti in plesalka ter koreografinja Nataša Živkovič, ki se na letošnjem festivalu predstavlja s svojim gledališkim prvencem Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja) v produkciji Mesta žensk.

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk vas vljudno vabi na tiskovno konferenco 15. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk, v torek, 29. septembra v dvorano Lili Novy, Cankarjev dom, ob 11.00 uri.

 

Mesto žensk